Overleg:Sint-Andrieskapel (Maastricht)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Andrieskapel)
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Kleon3

Beste Kleon3,

Ik word door veel mensen aangesproken die informatie zoeken over de Andrieskapel die ik een aantal jaren geleden heb kunnen aankopen en verbouwen. Veel mensen zijn niet op de hoogte dat de historische informatie van de Andrieskapel te vinden is op de Wikipediapagina van het Sint-Andriesklooster, door u aangemaakt. Ik heb geenszins de bedoeling om auteursrechten te schenden; mocht u vinden dat er toch hier en daar wat overlappende tekst is hoor ik het graag, dan zal ik het aanpassen cq. verwijderen. Wat betreft het historisch gedeelte heb ik verwezen naar uw Wikipedia pagina aangezien dit compleet is en voor zover ik kan beoordelen de juiste informatie bevat. Ik heb de Wikipedia pagina Andrieskapel aan willen maken enerzijds om de meest actuele informatie te kunnen vermelden en anderzijds om iedereen de mogelijkheid te bieden informatie te vinden op de zoeknaam Andrieskapel. Graag hoor ik uw reactie en ik hoop deze pagina voor iedereen toegankelijk te kunnen houden. Mijn bronnen zijn het SHCL, monumentencommissie Gemeente Maastricht, Rijksdienst, Architect Jos Nijssen (HVNArchitecten).

Dag René,
Allereerst, wat fantastisch dat jullie de Andrieskapel een 'nieuw leven' hebben gegeven. Gefeliciteerd met het resultaat en de prijs. Dank ook voor de aanvullingen op de pagina Sint-Andriesklooster (Maastricht).
Of er een apart artikel over de kapel nodig is, is nu een punt van discussie. Laten we even die discussie hier afwachten. Ik pretendeer niet de waarheid in pacht te hebben, maar mij lijkt een apart artikel over de kapel overbodig. De kapel wordt als onderdeel van het voormalige klooster uitgebreid beschreven in het artikel over het klooster. Ook je recente aanvullingen hier zouden daar prima toegevoegd kunnen worden.
Nu ben ik de eerste om toe te geven dat er discussie op dit punt mogelijk is. Bovendien zijn er diverse Maastrichtse kloosters, waarover op Wikipedia aparte artikelen over het klooster en de kloosterkerk of -kapel te vinden zijn, nota bene merendeels door mij beschreven. Voorbeelden zijn het Kruisherenklooster / Kruisherenkerk, het Dominicanenklooster / Dominicanenkerk en het Augustijnenklooster / Augustijnenkerk. Toch betreft dat kerken, die – met alle respect – een grotere (kunst)historische waarde vertegenwoordigen dan de Andrieskapel. Maar nogmaals, laten we even afwachten wat 'men' ervan vindt (op de Te Beoordelen-pagina).
Over het gebruik van mijn teksten, dat vind ik op zich geen probleem (alles op Wikipedia is sowieso vrij van rechten te gebruiken), alleen is het wel de bedoeling om in zo'n geval de bron aan te geven. Als het artikel wordt gehandhaafd, zal ik dat wel even aanpassen.
Succes met alles en wees zuinig op jullie mooie plek :) kleon3 (overleg) 17 apr 2020 19:18 (CEST)Reageren

Beste Kleon3, Dank voor uw reactie in het overleg. Voor mij is dit ook een lastige situatie; ik ben zelf geen historicus en laat professionele teksten op dit punt graag aan hun over. De reden dat ik de Wikipedia-pagina Andrieskapel heb willen aanmaken heb ik genoemd. De historische informatie over het Sint Andriesklooster is al goed beschreven in de door u aangemaakte pagina. De wikipedia-pagina Andrieskapel zou voor mijn gevoel een meer hedendaagse bron van informatie kunnen zijn over de de ontwikkeling van de Andrieskapel van de laatste ca. 50 jaar, inclusief de verschillende restauraties. Nu de Andrieskapel sinds een jaar weer volledig gerestaureerd is en een nieuwe toekomst tegemoet gaat leek het mij zinvol ook de nieuwe functie hiervan te beschrijven. Daarnaast hoop ik dat de wikipedia-pagina ook gebruikt zal worden om de waarde van dit historische pand in de nieuwe stedelijke context van het (nieuwe ontwikkelde) Maastrichtse stadsdeel Sphinxkwartier te beschrijven. Ook heb ik aan de architect Jos Nijssen gevraagd een bijdrage te schrijven om het architectonische concept uit te leggen, omdat dit samen met het interieurontwerp dat ik voor de binnenruimte heb gemaakt, de grondslag was voor de restauratie en herbestemming. Verder hoop ik ook dat de multifunctionele ruimte die de Andrieskapel nu weer te bieden heeft ook op cultureel vlak in Maastricht zijn (nieuwe) rol kan spelen. Ook hiervoor kan de wikipedia-pagina een rol vervullen. Ik nodig dan ook graag u en anderen uit om hierover een bijdrage te leveren. Ik pretendeer niet volledig te zijn en hoop met dit initiatief een start te kunnen maken om de wikipedia-pagina Andrieskapel te kunnen laten ‘aangroeien’ met relevante informatie.

met vriendelijke groet, René

Dag René,
Het artikel mag blijven van de 'Wikipedia-gemeenschap' en daar ben ik – na al het werk dat je erin gestoken hebt en nu het deze vorm heeft – ook blij mee. Ik heb de tekst hier en daar aangepast (minder jargon, begrijpelijker voor niet-ingevoerden) en hergegroepeerd. Verder een aantal standaardzaken toegevoegd, zoals links naar andere artikelen en categorieën (onder aan de pagina).
Ik zag dat een van je foto's op Wikimedia Commons ook is voorgedragen voor verwijdering i.v.m. privacyschending. Je zou dat kunnen oplossen door dezelfde foto te uploaden en daarbij het gezicht van de persoon in de deuropening onherkenbaar te maken. Tja, van die dingen...
Vriendelijke groet, kleon3 (overleg) 1 mei 2020 14:22 (CEST)Reageren