Overleg:Audisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Identiteit[brontekst bewerken]

Op speciaal verzoek anders geformuleerd:

"Ook gebruiken veel oraal opgevoede doven geen gebarentaal en zien ze doofheid niet als een identiteit". SARCASME AAN: Wat een dommeriken. SARCASME UIT. Licht sarcastische zin: Kennelijk hebben oraal opgevoede doven niet het besef dat hun doofheid tevens hun identiteit is. Normale zin: Rest van het artikel draait om hetzelfde activistische thema, en mag wmb weg. Joepnl (overleg) 1 jan 2018 19:57 (CET)

Bronnen? The Banner Overleg 1 jan 2018 20:40 (CET)
Voor wat? Dat doofheid géén identiteit is? Dat oraal opgevoede doven hun doofheid, kennelijk foutief, niet als hun identiteit zien? Ik ben lichtelijk kalend, kan ik verwachten dat WP mij gaat beschuldigen dat ik me niet "identificeer als kalende"? En dat ik vervolgens bronnen moet aanvoeren dat ik meer ben dan een gebrek aan haar, of in dit geval een gebrek aan auditief vermogen? Het lijkt met toch dat er bronnen moeten zijn die juist die vermeende "identiteit" moeten aantonen. Als sommige doven het zelf niet zo zien dan is het al helemaal absurd om de fout bij hen te leggen. "Je snapt je eigen identiteit niet". WTF Joepnl (overleg) 1 jan 2018 22:20 (CET)
Ter verduidelijking: de gewraakte zin volgt na "Veel doven zijn zich er niet van bewust dat ze door audisme worden benadeeld". Joepnl (overleg) 1 jan 2018 22:21 (CET)
Het is m.i. ook mogelijk om de zin "... en zien ze doofheid niet als een identiteit" te lezen als een neutrale mededeling (zonder oordeel of implicatie) over die groep personen. Bob.v.R (overleg) 2 jan 2018 06:54 (CET)
Dat kan, maar dit is duidelijk een vertaling van en.wiki Active audism is when a person is knowingly engaging in audist behavior. The person knows the effects of audism, yet still engages in this behavior and has an audist attitude. Passive audism is when a person is engaging in audist behavior, yet does not have knowledge about the Deaf community. Passive audists do not think about how their actions or words concern deaf individuals, hearing individuals, or sign language. Passive audists act due to their lack of knowledge of the Deaf community and its culture. waar een heel duidelijk waardeoordeel uit spreekt. Het verbaast me dat dat zo op en.wiki staat overigens, maar daar wel een Controversy paragraaf, waarin het nog gekker wordt. "Oorimplantaten zijn een culturele genocide tegen de dovengemeenschap" Joepnl (overleg) 3 jan 2018 19:56 (CET)

Neutraliteit, helderheid[brontekst bewerken]

In ieder geval kan ik me goed voorstellen dat er twijfel bestaat of de huidige versie van het artikel voldoende neutraal is. Verder wordt onvoldoende duidelijk gemaakt wat de definitie (van het woord 'audisme') is: gaat het over (1) discriminatie, gaat het over (2) het 'ondergaan' van discriminatie of gaat het over (3) het zich verzetten tegen discriminatie? Het is momenteel niet helder. Bob.v.R (overleg) 4 jan 2018 13:51 (CET)

Dank voor de recente wijzigingen, dit maakt het duidelijker. Ik heb zelf nog een wijziging uitgevoerd op de vertaling van de engelstalige definitie in het nederlands. Bob.v.R (overleg) 7 jan 2018 10:14 (CET)