Overleg:Bakeliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bakeliet is een zeer hard materiaal dat bestaat uit laagjes linnenweefsel die geïmpregneerd zijn met phenolhars. Resultaat: slagvast, hard en zelfdovend materiaal. Het kan ingezet worden bij temp. van -30 tot +140°. Tandwielen, glijlagers en katrolschijven behoren tot de toepassingen.

MVG, Nicolas

Geachte dames, heren

Het zou goed zijn om op de bakeliet pagina iets te schrijven over hoe er producten gemaakt worden. Het schijnt geen spuitgiet procédé te zijn. Een pers procédé korrels bakeliet worden in een verhitte matrijs tot een product gepest.

voor de rest weet ik er weinig van af


Is phenolic thermosharder materiaal de nieuwe vervanger voor bakeliet ??

Zou iemand die wat meer van dit procédé afweet er iets over kunnen schrijven.

Mvg Stef


hey,

ben het volledig met stef eens kan iemand iets meer schrijven

Spraakverwarring[bewerken]

Aangezien Wikipedia beide woorden plasticeren en plastificeren hanteert (i.c. van beide een artikel heeft) behoort in de zin Een thermoharder is een kunststof die bij verhoging van temperatuur eerder ontleedt dan zacht wordt en plastificeert. te staan …en plasticeert.

Overeenkomstig Wikipedia: Plasticeren is het week maken ofwel in plastische/ kneedbare toestand brengen bevat het hierboven genoemde zinsdeel in Bakeliet een doublure. Dat (in koude toestand flexibel) schuimrubber niet plastisch vervormt (bij verwarmen) heeft hier m.i. niets mee te maken. Dit laatste was bij het terudraaien als reden aangegeven.

Het is overigens jammer dat Van Dale (CD 2000) alleen plastificeren heeft en zelfs in een andere, oudere editie stelt: Plasticeren: onjuist voor plastificeren. Ook de Woordenlijst kent plastificeren niet. Ik heb geen enkel bezwaar tegen beide woorden en hun betekenissen op Wikipedia. Salix2 (overleg) 30 dec 2011 15:46 (CET)

Waar het gaat om het 'kneedbaar' maken van stoffen, kom ik zowel 'plasticeren' en afleidingen tegen als 'plastificeren' en afleidingen, de eerste vooral in de context van rubber tot ca. 1960, de laatste vooral in recentere werken in de algemenere context van polymeren. Het probleem dat ik met de genoemde wijziging had, is dat 'zacht worden' nogal algemeen is: het materiaal zou elastisch, visceus of plastisch kunnen worden (meestal natuurlijk een combinatie van die drie) en kennelijk worden thermoplasten (de naam zegt het al) overwegend plastisch bij verwarming. Uiteraard had ik het niet over het verwarmen van schuimrubber, maar over de algemene eigenschap van schuimrubber dat het zacht is, maar niet plastisch vervormt bij normale belastingen. Paul B (overleg) 30 dec 2011 15:59 (CET)

Oudste kunststof[bewerken]

Volgens mij staat er bij Galaliet dat die kunststof in 1900 al werd gepresenteerd. Is dat niet een oudere kunststof? Gerhardius 14 nov 2013 19:02 (CET)

Hey G, ik heb bronvermeldingen toegevoegd MADe (overleg) 14 nov 2013 19:19 (CET)
ik begrijp je bron niet, aangezien het volledig voorbij gaat aan andere kunststoffen als Galaliet en Celluloid. Deze kunststoffen zijn ouder Gerhardius ( Overleg) 15 nov 2013 13:37 (CET)
Hey Oostweg, bakeliet is de "allereerste volledig synthetische kunststof". Galatiet en celluloid waren eerder, maar gebaseerd op 'natuurlijke' grondstoffen (melk resp. cellulose). MADe (overleg) 16 nov 2013 13:13 (CET)
die conclusie had ik ook al getrokken en ik heb andere bronnen gelezen die datzelfde stellen. Dus wat dat betreft heb je volstrekt gelijk. Ik heb proberen te ontdekken wat Totaalsynthese en Semisynthese inhoudt. Weet jij hoe dat zit? Caseïne is namelijk geen natuurlijke grondstof, maar een behandeld 'raffinageproduct' van melk. Formaldehyde is neem ik aan ook ergens gemaakt uit natuurlijke grondstoffen. Aardolie dat wordt gebruikt in plastic is ook niet volledig synthetisch. Ik had vroeger bij scheikunde beter moeten opletten wellicht, maar ben nu toch wel nieuwsgierig hoe het zit... Gerhardius ( Overleg) 16 nov 2013 13:36 (CET)

vulmiddel[bewerken]

Een link dat er toch meer asbest in bakeliet werd gestopt, dan nu wordt gesuggereerd in het lemma, voor een beter product: vulmiddelen Arend41 (overleg) 25 feb 2018 15:28 (CET)