Overleg:Banpaal
Onderwerp toevoegenhallo, te overwegen valt dit artikel de titel 'Ban' of 'Ballingschap' te geven en het huidige artikel 'Ballingschap' onder dit artikel onder te brengen. groet, guido.
ik lees hier: "'Verbanning' was dus een (milde) vorm van straf, bedoeld om geen last meer van iemand te hebben.". Dit is incorrect. het was zeker geen milde straf, het sociale milieu van vroeger in achting nemend.
Zullen we alle extra informatie over ballingschap/verbanning die niet direct met de banpaal te maken heeft, maar onderbrengen bij verbanning en banneling? Hier is 't niet op zijn plaats, meen ik. De alinea over illegalen is overigens m.i. ofwel onjuist ofwel POV of beide. Paul B 22 dec 2006 18:12 (CET)
Goudse banpaal?
[brontekst bewerken]De getoonde foto van een banpaal (wordt een banpaal van Gouda genoemd), draagt het wapen van Hekendorp en niet dat van Gouda. Mogelijk is de titel "banpaal" voor deze grenspaal onjuist. Voor zover ik weet heeft Hekendorp geen stadsrechten of jurisdictie rechten gehad. Hoorn heeft nog wel enkele zeer fotogenieke banpalen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.166.247.215 (overleg · bijdragen)
- (Hekerdorp staat inderdaad niet op de lijst van Nederlandse plaatsen met stadsrechten). Ceinturion (overleg) 3 jun 2011 10:48 (CEST)
Tijdsperiode
[brontekst bewerken]Ik lees in dit stukje niet in welke tijdsperiode deze banpalen functioneel zijn geweest. Is er bekend wanneer (ongeveer) de eerste banpalen werden neergezet? En wanneer is het systeem in onbruik geraakt? Hopelijk kan degene die dat weet, dat aan de inleiding van het artikel toevoegen. Erik Wannee (overleg) 2 jun 2011 12:43 (CEST)
- Volgens een artikel uit Ons Amsterdam: Amsterdam kreeg zijn eerste palen in de 14de eeuw, nadat de graaf van Holland, Willem IV, de stad als eerste het ban- en vangprivilege gaf. ... Verbanning als straf zou nog .. eeuwen standhouden. Pas in 1886 is ‘bannissement’ uit het Wetboek van Strafvordering geschrapt. Ceinturion (overleg) 3 jun 2011 01:44 (CEST)
- Ik weet als leek niet of er een verband bestaat met de 'banmijl'. Ik zou dan denken dat daar een markering bijhoorde voor de grens, waarbij ik dan met een schuin oog naar deze palen zit te kijken. Dat afbakenen van grondgebied met jurisdictie, gok ik, gebeurde op vele manieren: stadsmuren, poorten bij grenzen in de stadsvrijheid en de hele riedel. Misschien dat er een rechtshistoricus o.d. op Wikipedia is, ik ben benieuwd of dit fenomeen pas in de Middeleeuwen voor het eerst opduikt. Ik kan me bijna niet voorstellen van wel. Sonty (overleg) 3 jun 2011 02:00 (CEST)
Het artikel uit Ons Amsterdam wijst erop dat het verband met de banmijl er inderdaad was: Amsterdam kreeg zijn eerste palen in de 14de eeuw, nadat de graaf van Holland, Willem IV, de stad als eerste het ban- en vangprivilege gaf (1342). De grenzen van het ban- en vangprivilege vielen samen met de grenzen van de toenmalige bebouwde kom. In 1387 bepaalde de toenmalige graaf van Holland, hertog Albrecht van Beieren, dat de palen 100 gaarden of roeden (ongeveer 376 meter) buiten de stadspoorten kwamen te staan. Onder Maximiliaan van Oostenrijk werd de bangrens in 1488 verder opgerekt naar 1100 roeden (ruim vier kilometer) en diens kleinzoon, Karel V verruimde in 1544 het bangebied nog verder. De “uijtterste palen der ballingen” werden toen op één mijl* buiten de stadsgrens geplaatst. Die ‘banmijl’ werd niet verder verruimd en de palen werden nadien alleen verplaatst vanwege stadsuitbreidingen. (*De Hollandse mijl was ongeveer 5 kilometer.) Ceinturion (overleg) 3 jun 2011 10:34 (CEST)
- Aha, da's interessant. Ik zit dit hele fenomeen mbt het huidige Nederland pas sinds vrij recent een beetje te bekijken. Veel samenvattends vond ik er niet over op internet. Ik gok dat het fenomeen in Nederland zo tussen ruwweg 11e eeuw en ca. 1340 is ontstaan (eerste plaatsen met stadsrechten en vermeldingen jurisdicties in het gebied om de stad), en eindigde rond 1815 (na vertrek Fransen). Buiten Nederland in de veel oudere steden gok ik dat men al eea veel eerder kende, maar die gok is helemaal met m'n dikke duim. Overigens wordt de banmijl, op 1 kleine uitzondering na, totaal niet genoemd op Wikipedia, een gemis wmb. Sonty (overleg) 3 jun 2011 10:50 (CEST)
- Ik denk dat het begrip 'banmijl' best opgenomen zou kunnen worden in het lemma 'Banne (rechtsgebied). Daar zijn nog een aantal begrippen aan te koppelen, die ik nu even op de betreffende OP heb gezet. Erik Wannee (overleg) 3 jun 2011 13:22 (CEST)