Overleg:Bhutan

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik ben het met een aantal dingen die hier over Bhutan staan weergegeven niet eens. Vermoedelijk heeft degene die dit eerste bericht geplaatst heeft een artikel overgeschreven, maar velen (daarom ook in veel artikelen over Bhutan) verstrekken onjuiste informatie. Het meest discutabel is het inwoneraantal, wat nog wel eens veel te hoog wordt opgegeven.

1. Het genoemde inwoneraantal is veel te hoog, in werkelijkheid ligt dit rond de grofweg 800.000 (de genoemde 2,1 miljoen is in ieder geval veel te hoog).

2. De naam Druk Yul betekent: Land van de Donderende Draak.

3. De hoogste bergtop is de Ganghar Puensum met ongeveer 7.541 meter (de Kangri ligt "er naast").

4. Economie: zo vreselijk arm als Bhutan hier omschreven wordt, is Bhutan niet. In Bhutan zijn bv. hele oude auto's verboden op de weg, terwijl in menig ander land alleen maar wrakken rijden. Verder wil ik graag aanvullen dat elektriciteit niet genoemd wordt als belangrijk export product.

5. Religie: de verhouding boeddhisten/hindoeïsten is ook wat al te grof genomen en is niet 75/25 (al gaan velen gemakshalve wel van dat getal uit). De exacte verhouding weet ik ook niet precies, maar ik weet wel dat het percentage boeddhisten in Bhutan groter is dan de 75% die hier aangegeven is (ik denk zelf ruim 90%).

AG

En wat zijn uw bronnen dan wel niet? Wae®thtm©2005 | overleg 18 jan 2006 11:08 (CET)[reageer]


Ik ben pas teruggekeerd uit Bhutan. Mijn bronnen zijn o.a. m'n Bhutanese gids, enkele reisboeken, andere artikelen en documentatie, informatie van de Bhutanese overheid, enz.

Sommige informatie wordt door bronnen tegenstrijdig gegeven, dus kijk uit met het klakkeloos overnemen van bv. het discutabele inwoneraantal en de religieuze verhoudingen! Dat Druk Yul het Land van de DONDERENDE Draak is, is bijna in elk stuk documentatie over Bhutan terug te vinden. Wat de hoogste berg betreft, sla bv. een Lonely Planet open en je weet het. Dat elektriciteit een belangrijk export produkt is, is ook wel terug te vinden, ik heb de info vanuit Bhutan zelf, ze bouwen waterkrachtcentrales en exporteren stroom naar India.

Ik pas de hoofdpagina niet zomaar aan, ik plaats het hier op de overlegpagina. Ik zeg niet dat alles wat over Bhutan vermeld staat fout is, ik pak er alleen die punten uit die volgens mij onjuist zijn en stel die hier ter discussie. Hopelijk kunnen jullie je in mijn aanmerkingen vinden en wellicht past iemand de hoofdpagina aan n.a.v. mijn opmerkingen.

AG

Ik kom er later even op terug. Nog niet veranderen aub. Ik ben het op een aantal punten met u eens, twee betwist ik. Ik ben overigens de schrijver en het is niet overgeschreven. Dat kan ik u verzekeren! Zie ook mijn bronnenlijst: Gebruiker:Waerth/Mijn_bronnen en links die ik wel eens gebruik: Gebruiker:Waerth/Handigelinksvooriedereen Wae®thtm©2005 | overleg 18 jan 2006 17:49 (CET)[reageer]


Oké, ik wacht op uw verdere reactie. Op sommige punten kan e.e.a. discutabel zijn, maar andere dingen lijken mij helder.

AG

Demografie[brontekst bewerken]

In 2005 woonden er volgens de infobox 634.982 mensen in Bhutan. Naast 2007 staat het getal van 2.327.849. Op amper 2 jaar lijkt mij dat een niet reële toename.--Westermarck 7 feb 2008 00:48 (CET)[reageer]

Heb je ook de opmerking gelezen bij de bronvermelding? --- jeroenvrp 7 feb 2008 00:54 (CET)[reageer]
Daar aan toevoegend: de CIA Factbook zegt daar over: "note: the Factbook population estimate is inconsistent with the 2005 Bhutan census results; both data are being reviewed and when completed, the results will be posted on The World Factbook Web site (https://www.cia.gov/cia/publications/factbook) later this year (July 2007 est.)" --- jeroenvrp 7 feb 2008 00:56 (CET)[reageer]

Ik begrijp uit een televisieprogramma dat ik net heb gezien ("Bhutan, geboorte van een democratie" 02-04-'08 23:20-00:20 uur Nl2 BOS) dat Bhutan ondertussen een democratie is. Technisch nog niet volledig (nationale veiligheid staat onder gezag van de koning), maar zeker geen 'absolute monarchie' zoals in dit artikel staat. 28 maart jl (meen ik) is er voor het eerst verkiezing gehouden. Ik hoop daarom dat iemand zich geroepen voelt om dit onderwerp te updaten. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.171.14.184 (overleg · bijdragen)

Voel je vrij en ga je gang. Zie ook en:. --.....jeroen..... 3 apr 2008 00:38 (CEST)[reageer]

Wat op de pagina staat m.b.t. roken, lijkt niet overeen te komen met het reisadvies van de Dienst Diplomatie (België.) (Zie: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/azie/bhutan/ra_bhutan.jsp)

Daar staat dat roken in publieke plaatsen verboden is, wat lijkt te conflicteren met de zin: "Zomaar ergens roken mag, al moet men rekening houden met afkeurende blikken." – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.82.236.136 (overleg · bijdragen)

Ik snap wat je bedoelt en ga e.e.a. iets anders formuleren. Richard 22 aug 2013 17:46 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Bhutan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 aug 2017 17:28 (CEST)[reageer]