Overleg:Boerderijtype

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Boerderij types:[brontekst bewerken]

De gebruikte boerderij types in dit artikel zijn ingedeeld volgens het systeem van de eerste boerderij onderzoeker J.H. Gallee zoals deze in 1908 zijn gemaakt. Hij gebruikte daarbij de indeling naar volkeren, dus de Franken, de Friezen, de Saksen en de Romeinen.

Tegenwoordig gebruikt men de boerderij type indeling zoals deze in 1973 gemaakt zijn door de boerderij onderzoeker R.C. Hekker, hij maakte daarbij gebruik van het werk van zijn voorgangers K. Uilkema en J.H. Gallee. Bij deze indeling maakte hij geen onderscheid naar volkeren maar naar constructie typen. In deze types maakte hij een verdere onderverdeling, waarbij de indeling van de boerderijen zoals de plaats van de stal, de dorsvloer of deel en de plaats van de hooi- of oogstberging belangrijk is.

De oude indeling van boerderijtypes was als volgt:
Er zijn al een groot aantal blauwe links (artikelen) bij. Bij de nieuwe indeling kunnen deze links toch ook verwerkt worden? Wat mij betreft zijn dan de pagina’s met groepen (Friese huisgroep (noordelijke huisgroep), hallehuisgroep, dwarshuisgroep (zuidelijke huisgroep) en Zeeuwse schuurgroep) waarop nogmaals de boerderijtypes op een rijtje staan, overbodig. Teunie 17 nov 2006 11:46 (CET)[reageer]

Nieuw artikel[brontekst bewerken]

Ik heb een nieuw artikel boerderijtype aangemaakt, omdat het thema boerderij (agrarische werkplek) en de historische boerderijtypes om twee verschillende velden lijken te gaan. Ook de bijbehorende discussie heb ik derhave verplaatst. Nadeel is dat de Engelse, Franse en Duitse wiki dit onderscheid niet maken; elders is boerderijtype dan ook minder een gebouwenvorm, eerder een samenstel van gebouwen op een erf. Maar ik vind dat niet opwegen tegen de voordelen.

Problematisch was de behandeling van het hallenhuis in het bestaande artikel. De auteur had kennelijk niets begrepen van Hekker's artikel uit 1957 in Duizend jaar bouwen. Helaas heb ik Hekker's samenvatting uit 1973 niet bij de hand en ben ik geen specialist op dit specifieke terrein. Niettemin zijn Hekker's opvattingen na vijftig jaar wel aan enige actualisering toe. Ik heb met de nodige moeite er een andere draai aan kunnen heben; suggesties welkom.Otto S. Knottnerus (overleg) 16 jan 2016 10:05 (CET) Otto S. Knottnerus (overleg) 16 jan 2016 10:05 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Boerderijtype. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 17 mrt 2020 10:07 (CET)[reageer]