Boerderijtype

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoeve, binnenplaats - Lutterade - 20143241 - RCE

Met een boerderijtype wordt een klasse van boerderijen bedoeld die eenzelfde basisindeling hebben.

In het algemeen onderscheiden zich de boerderijgebouwen, en dan vooral de oudere, van streek tot streek. Aldus kan men ze indelen naar boerderijtype.

Vroeger had men de romantische idee dat de verschillen in boerderijtype terug te voeren waren op de bevolkingsgroepen die zich daar bijna 2000 jaar geleden gevestigd hadden. Men sprak dan bijvoorbeeld van een Saksische boerderij (hallenhuisboerderij) en een Frankische boerderij (langgevelboerderij).

Deze indeling was niet vol te houden toen men zich realiseerde dat de genoemde boerderijtypen zich pas in de loop van de 17e en 18e eeuw hadden ontwikkeld. Uiteindelijk is een boerderij een bedrijfsgebouw annex woning, waarvan de vorm zich in de loop der eeuwen aangepast heeft aan de landbouwkundige omstandigheden, de beschikbaarheid aan grondstoffen, en de economische toestand van de streek. Aldus ontstond de grote variatie aan boerderijtypen die we tegenwoordig kennen. Het blijkt daarbij dat de meeste boerderijtypen uiteindelijk uit het hallenhuis zijn voortgekomen en daarbij een evolutie hebben doorgemaakt.

Vanaf eind 19e eeuw is, mede door de veranderende bedrijfsvoering, de betere transportmogelijkheden en de industrialisatie, een einde gekomen aan de streekspecifieke verschillen tussen de boerderijen. Er bestaat echter nog steeds een groot aantal monumentale boerderijen die de verschillende boerderijtypen goed vertegenwoordigen.

Boerderijtypen[bewerken]

Boerderijtypen zijn onder andere:[1]

Externe bron[bewerken]