Overleg:Broodfokker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Neutraal[brontekst bewerken]

Ik heb geen idee of er veel beroepsfokkers zijn waarvoor dit geldt, of juist niet. (Heet dat beroep niet "fokker"?) Als dit wel zo is, dan mag dat waarschijnlijk wel expliciet in het artikel. Als het niet zo is, dan zou er naast deze kritische kanttekeningen iets over het beroep bij moeten. Mysha

Hoi Mysha, ik kan je verzekeren dat deze omschrijving heel goed klopt. Het is zelfs neutraal opgeschreven. Broodfokkers zijn hondenfokkers die namelijk geen acht slaan op de kwaliteit van de gefokte dieren. Vaak is er sprake van erfelijke afwijkingen e.d. Bas Penris 3 jul 2006 15:28 (CEST)
Ik ben afgegaan op de categorie "beroep" die hier bij staat. Als "broodfokker" het woord is voor "fokker zijn die geen acht slaat op de kwaliteit van de gefokte dieren", dan is dit geen beroep. Dan is het beroep bijvoorbeeld hondenfokker en is "broodfokker" een waardeoordeel. Mysha
In hoeverre is er werkelijk sprake van het een volgt uit het ander? Een slechte behandeling volgt uit het broodfokker zijn? In alle gevallen? Als je niet op de gezondheid let, worden ze minder geld waard, waardoor je ook zou kunnen zeggen dat ze er wél op letten. Ninane (overleg) 28 sep 2006 16:20 (CEST)

Ik weet niet waar dit moet, maar ik wil niet zomaar dingen gaan toevoegen op de echte pagina. Wel wil ik graag onder de aandacht brengen dat er ook bijv. konijnen en cavia broodfok is, die dieren zijn vaak te vinden in dierenwinkels. Misschien uitbreidingsartikeltje??

Behouden[brontekst bewerken]

Niet wegdoen, ik heb en:Puppy mill toegevoegd, omdat ik en:Backyard breeding niet vond passen. Dedalus 28 sep 2006 20:43 (CEST)

Als het artikel ahv dat Engelse verbeterd wordt, dan zou het artikel zeker behouden moeten blijven, zo is mijn mening. Ik denk niet dat ik er zelf tijd voor heb de komende dagen. Ninane (overleg) 28 sep 2006 20:49 (CEST)

Titel[brontekst bewerken]

Het artikel noemt nu Broodfokken; is dat, als activiteit, misschien een beter hoofdwoord? Het komt weliswaar minder vaak voor in Google, maar als aktiviteit zou het misschien gemakkelijker objectief te omschrijven zijn. Broodfokker zou er dan natuurlijk gewoon naar doorverwijzen. Mysha

Neutraliteit[brontekst bewerken]

Dit artikel is veel te tendentieus. Een broodfokker is in principe en per definitie iemand die fokt (wat dan ook) als beroep (en er dus van moet leven). Dat er in die sector misstanden voorkomen geloof ik best, maar de directe associatie die hier wordt opgeroepen gaat te ver. Ook de interwiki stelt "broodfokker" gelijk aan "dierenmishandelaar"; deze heb ik daarom verwijderd. Jörgen (xyboi)? ! 30 nov 2006 18:54 (CET)

Een broodfokker staat tot een fokker zoals een illegale hennepkweker staat tot een plantenkweker die geraniums kweekt voor in de tuin. Het zijn vaak geen fokkers met kennis van zake maar criminelen die een markt zien waarin veel geld te verdienen valt. Het gevolg ervan is veel ongezonde pups die niet gewend zijn aan mensen en dus als ze al niet op zeer jonge leeftijd overlijden zich vaak ernstig gaan misdragen, iets waar de pups overigens niets aan kunnen doen. De fokteven, de moederhonden dus, worden opgesloten in hokken met als enige doel zo veel en zo vaak mogelijk een nest te werpen. Als ze te oud worden worden ze vaak gedumpt of afgemaakt. Een broodfokker is dus eigenlijk geen fokker maar een dierenmishandelaar ja. Broodfokker is slechts de naam die eraan gegeven word. Men moet een broodfokker ook zeker niet verwarren met een fokker die zijn honden goed verzorgd en de honden gezond en gesocialiseerd aan een nieuwe baas meegeeft. LeeGer 30 nov 2006 20:30 (CET)

Twijfels[brontekst bewerken]

Ik weet dat dit soort praktijken voorkomt, maar ik vind de naam onjuist. Ook als je alleen op het economische belang let is kwaliteit nog altijd iets om rekening mee te houden. Wie gaat er terug voor nog een hond van een duidelijk malafide fokker? Malafide hondenfokkers zou een betere aanduiding zijn. Er zullen best hondenfokkers zijn die het voor het geld doen maar die beseffen dat je voor een hond met stamboom en inentingen meer kunt vragen dan voor een bastaard. De investering is hoger, het rendement ook. Floris V 30 nov 2006 20:21 (CET)

Jij mag de naam onjuist vinden, dit is nu eenmaal de naam die er in de dierenwelzijnswereld aan gegeven is. Het lijkt me niet aan Wikipedia om dat nu te gaan veranderen, of wel? LeeGer 30 nov 2006 20:31 (CET)
Wat Floris zegt is precies wat ik bedoel. De betekenis van broodfokker is iemand die fokt voor zijn brood; dat de term daarnaast een (zeer) negatieve connotatie heeft en wat die inhoudt mag natuurlijk vermeld worden, maar de definitie broodfokker = dierenmishandelaar is te kort door de bocht. Er zijn ongetwijfeld mensen die van fokken van dieren (niet alleen katten of honden worden gefokt) hun beroep hebben gemaakt en niet aan het in het artikel geschetste beeld voldoen. Jörgen (xyboi)? ! 30 nov 2006 20:56 (CET)
Ik begrijp wel wat jullie bedoelen maar jullie begrijpen blijkbaar niet hoe de term broodfokker in de hondenwereld zit ingebakken. De term heeft niet "daarnaast een (zeer) negatieve connotatie", de term heeft maar één connotatie en dat is die van dit artikel. Als je met een hondenfokker spreekt of met wie dan ook die iets meer weet van dieren en honden dan weet iedereen wat een broodfokker is, dat is dus niet een nette fokker die toevallig ook nog zijn brood verdient met zijn hobby, nee dan heeft iedereen het over dit soort criminelen. Het lijkt me dan ook niet gewenst dat Wikipedia hiermee opnieuw het wiel gaat uitvinden. LeeGer 30 nov 2006 21:04 (CET)
Dat is correct. Bij een ingeburgerde naam klopt het. Toch zou ik er dan een kwalificatie bij zetten. Broodfokker (honden en katten) b.v., en katten weglaten als het eigenlijk alleen bij hinden zo scherp gespeeld wordt. Je hebt ook broodschrijvers, die schrijven dus om er geld mee te verdienen. Ik denk niet dat die per se allemaal malafide zijn. Floris V 30 nov 2006 21:15 (CET)
Het gebeurt dacht ik ook met paarden. Misschien ook wel met andere diersoorten als daar geld aan te verdienen valt. LeeGer 30 nov 2006 21:23 (CET)
Het gaat hier alleen om de formulering. Maak er bv van: Broodfokker is de bij dierenliefhebbers (e.a.) gangbare benaming voor iemand die puur voor het geld honden of katten fokt ... etc. Dat geeft de herkomst van het woord aan, wat de neutraliteit waarborgt. Het gaat re bij de neutraliteit immers alleen maar om dat de lezer weet wie iemand die naam geeft. Floris V 30 nov 2006 21:29 (CET)
Ok, maar alleen dierenliefhebbers dekt de lading niet. Ook mensen die beroepshalve veel met dieren te maken hebben kennen de term in dit opzicht. Pas er alleen wel voor op dat de hele beschrijving nog klopt en er niet komt te staan dat iedere fokker die iets verdient aan zijn pups een broodfokker genoemd gaat worden. Ik betwijfel ook of daarvoor een aparte term nodig is. LeeGer 30 nov 2006 21:37 (CET)
Ik was niet van plan het te herschrijven, dit is slechts een voorstel. Het is zeker van belang dat duidelijk wordt aangegeven dat het een aanduiding voor aso's is en niet voor fatsoenlijk volk. Floris V 30 nov 2006 21:42 (CET)
Wmb kan dat sjabloon er nu wel af. Floris V 30 nov 2006 21:45 (CET)
Okee, blijkbaar heb ik mij vergist. Jörgen (xyboi)? ! 3 dec 2006 16:54 (CET)

Ter uwer informatie[brontekst bewerken]

Aangezien ik steeds meer merk dat mensen hier totaal geen idee hebben hoe groot het probleem is heb ik een paar links van bekende organistaties over de broodfok: Stichting Pup in nood Belgisch actiecomite Dierenbescherming Vara's Kassa

Dit zijn dus alleen landelijk bekende organisaties, er zijn verder nog talloze websites van fokkers, hondenbezitter, (ras)verenigingen e.d. die ook uitleggen hoe en wat. Tik daarvoor het woord broodfokker of broodfok in bij een zoekmachine en er komen vele links tevoorschijn. LeeGer 30 nov 2006 21:20 (CET)

Tja, Wikipedia is geen platform voor bestrijders van onrecht en dierenbeulen. Floris V 30 nov 2006 21:43 (CET)
Volgens mij is er ook niemand die zegt dat dat wel zo is? LeeGer 3 dec 2006 20:12 (CET)