Overleg:Bunder

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

het lijkt me niet correct om de term vierkante roede te gebruiken de roede is van zichzelf al een oppervlaktemaat.

klopt mijn veronderstelling? wie heeft daar een mening over?

Hallo gebruiker, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.034 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

In "Tables de Réduction des anciennes Mesures Agraires et Linéaire de toute la Province du Brabant Méridional door G.A.M. Wirix staan tabellen met omzettingen van de oude maten naar de nieuwe. Dit werk is gedateerd van 1817 en gedrukt in Leuven. Brabant Méridional is Zuid-Brabant en is dus na het onstaan van België de Belgische provincie Brabant geworden. Dit werk gaat terug op en herneemt de conversies uit "TAbles de conversions ou réduction des anciens poids et mesures etc., door Ghiesbrecht, professor wiskunde gepubliceerd in het jaar 11 (van de Franse Republiek).

Op pagina 9 wordt ingegaan op het Koninklijk Besluit van 29 maart 1817. Eerst worden de lengtematen opgegeven: (de tekst is in het Frans, maar na de Franse benaming van de lengtemaat staat tussen haakjes de Nederlandse benaming). - de elle, belangrijkste lengtemaat van het Koninkrijk der Nederlanden. De elle is het tien miljoenste deel van de aardboog die zich uitstrekt van pool tot evenaar. Dez maat stemt overeen met de meter. Vervolgens komen de Palm (decimeter), de Duim (centimeter), de Streep (milimeter), de Roede (hectometer) en de Myl (kilometer). (er is geen benaming overeenstemmd met de decameter).

Na de lengtematen komen de oppervlakte maten: De vierkante elle is een duizendste van de roede, stempt overeen met de Centiare of vierkante meter. De onderverdelingen zijn: de vierkante palm, of één honderste van de vierkent elle of één vierkante decimeter. De vierkante duim of een honderste van de vierkante palm of één tienduizendste van de vierkante elle of één vierkante centimeter. De vierkante streep of vierkante milimeter. De veelvouden: De vierkante roede of are De bunder (hier niet vierkante) of hectare.

De roede is eigenlijk een lengtemaat, vierkante roede is correct voor oppervlaktemaat.

De oude benamingen werden voor de metrieke maten werden ook in België gebruikt door het KB van 29 maart 1817 dat blijkbaar een gevolg was van de wet van 21 augustus 1816 (die voor het Koninkrijk der Nederlanden het metrieke stelsel van lengtematen instelde). Voor België was dit geen verandering daar hier reeds het metrieke stelsel ingevoerd werd toen België deeluitmaakte van Frankrijk. De Franse wet van 19 Frimaire jaar 8 heeft de verhouding bepaald tussen de meter en de Franse voet op 3 voet elf lijnen en tweehonderd zesennegentigduizendsten. Op basis hiervan kunnen de verschillene maten die gebruikt werden in (Zuid-)Brabant exact bepaald worden: - De Rijse voet = 0,31355152 meter - de Brusselse voet = 0,27529823 meter - de Leuvense of Antwerpse voet = 0.28501833 meter - De Nijvelse voet = 0,27655244 meter - de Mechelse voet = 0,27906085 meter - de Naamse of Bergense (Mons) voet = 0,29160291 meter - de Luikse voet of Sint-Lambertusvoet = 0,29066226 meter - Parijse voet = 0,32483958 meter

In het vermelde werk wordt voor roede in het Frans twee worden gebruikt: perche (benaming voor de nieuwe roede) en verge (benaming voor de oude roede)

In Couture-Saint-Germain (nu Waals-Brabant, tussen 1815 en 1830 Zuid-Brabant) was de roede 24,5 Nijvelse voet. Janneman45 13 nov 2010 15:34 (CET)[reageer]