Overleg:Buurtspoorwegen van de provincie Antwerpen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Buarni Brekvens in het onderwerp Tramlijn H

overstap op ATB[brontekst bewerken]

Ik heb tegenstrijdige bronnen wat de overstap NMVB/ATB betreft. Volgens Frits van de Gragt, “Couleurs Vicinales” zou de overstap na de elektrificatie van 1927 in Ossendrecht zijn. Echter volgens de mijn “railatlas” is die elektrificatie pas in 1931 en tot de grens. (maar de atlas gaat niet verder dan België). En in 1934 gaat de ATB toch over op bussen, dus ik vind het waarschijnlijker dat de bus tot Zandvliet reed. Ik draai de wijziging terug.

Smiley.toerist 4 mei 2009 22:43 (CEST)Reageren

Aanvulling[brontekst bewerken]

Frits van der Gragt zit fout. De elektrificatie van 1927 betreft slechts het zuidelijke deel van de lijn, tot Oorderen. Het jaartal is inderdaad 1931. Het was niet de ATB maar de ABT. (Stoomtramweg Mij. Antwerpen--Bergen op Zoom--Tholen).

De geschiedenis van het overstappen is als volgt: oorspronkelijk (1887) reden er doorgaande trams tussen het eindpunt Merksem IJskelder bij Antwerpen en Bergen op Zoom.

  • Bij de uitbraak van Wereldoorlog I werden de doorgaande trams al snel afgeschaft. Andere bronnen noemen 1909 toen de Belgische lijn een andere pachter kreeg (LVA verving TNA), dit punt heb ik nog niet kunnenn oplossen.
  • In 1921 werd op het Belgische deel de spoorwijdte gewijzigd van 1067 mm ("Hollandsch spoor") in 1000 mm (meterspoor) en was doorrijden aan de grens niet meer mogelijk. Het overstappunt lag toen in het grensstation Zandvliet Tol in België.
  • Bij de elektrificatie in 1931 werd het meterspoor verlengd naar het Nederlandse grensstation Ossendrecht Kabeljouw. (Ik bezit een tekening van de emplacementswijzigingen.)
  • In 1934 werd de tramdienst van de BBA,die inmiddels de ABT had opgevolgd, gestaakt. Er reden nu bussen tussen Bergen op Zoom en Ossendrecht Kabeljouw.
  • Op 10 mei 1940 werd de NMVB-tramdienst ingekort tot Zandvliet Tol, wat het eindpunt bleef tot de lijn werd opgeheven. De sporen tussen Zandvliet Tol en Ossendrecht Kabeljouw werden omstreeks 1946 opgebroken. Alleen de beide landhoofden van het vroegere trambruggetje over de beek Cabeljouw die de grens vormt, zijn nog aanwezig.

Dirk Eveleens Maarse

Dit mag u ook in het artikel aanvullen. Zo werkt Wikipedia namelijk. Groet, Davin 17 jun 2009 18:45 (CEST)Reageren

Tramlijn 41[brontekst bewerken]

Weet iemand of tramlijn 41 in Turnhout tot het station reed of net als buslijn 410 nu door naar de markt?. Was er er dubbel of enkelspoor met wisselplaatsen en was er vrije baan of reed de tram aan de kant of in het midden van de weg?. En wat was de frequentie cq. lengte van de trams in vergelijking met de kwartierdienst nu met gelede bussen?. Bijwyks (overleg) 31 jul 2011 12:05 (CEST)Reageren

De elektrische tram reed door tot de markt. Daar was ook de aansluiting op de diverse niet-elektrische lijnen, voor zover die nog bestonden na WW II. De vergelijking met de huidige busdienst is lastig daar er veel gedeeltelijke expresdiensten zijn langs de snelweg. Bijna niemand neemt de stopbus helemaal van Antwerpen naar Turnhout. Er waren speciale regelingen om de de exprestrams de stoptram voorbij te laten steken. De exprestrams waren trouwens ook trams met veel aanhangwagens en dus een grote capaciteit. Ook in de stoomtijd waren er al bijzondere prestaties met een rijtijd van 1:35 minuten. Later kwamen spoorauto's en daarna de elektrische trams. Antwerpen Schilde was dubbelspoor en de rest enkelspoor met veel wisselplaatsen (ik ben op zoek naar fotos die dat bevestigen, de buurtspoorwegen waren zeer karig met dubbelspoor). In de dienstregeling 1933 (niet-elektrisch) is het een uurdienst. Met de elektrificatie zal het wel meer geworden zijn in de spits, maar zeker geen kwartuurdiensten. De tram reed meestal op een vrije baan langs de weg. In die tijd was de weg veel minder bebouwd (en kleiner, vaak met kasseien) de meeste woningen waren in de dorpskernen. Voor de herintroductie van tram zie ik alleen kansen tot ongeveer Oostmalle. Hoeveel vrije baan de trams ook krijgen, je kan in reistijd niet concurreren met bussen op de snelweg. Bovendien heb je het overstap probleem. Om voldoende reizigers in de tram te krijgen, zou je veel reizigers moeten laten overstappen in Oostmalle op de sneldienst Antwerpen - snelweg - Oostmalle Turnhout.Smiley.toerist (overleg) 1 aug 2011 12:01 (CEST)Reageren
Beste Smiley, bedankt voor de info, vorige week maakte ik een rit met buslijn 410 (de stopbus) en probeerde toen later wat info over tramlijn 41 (Turnhout) op te zoeken maar kon weinig vinden. Ik zou een artikel over deze toch drukke tramlijn willen maken maar weet er zelf te weinig van af. Bijwyks (overleg) 3 aug 2011 09:59 (CEST)Reageren

De trams van lijn 41 lieten hun aanhangrijtuigen achter bij de stelplaats, er reden slechts losse motorrijtuigen door naar de Markt, in verband met de krappe plaatsruimte. Dirk

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Buurtspoorwegen van de provincie Antwerpen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 28 jul 2017 10:36 (CEST)Reageren

Tramlijn H[brontekst bewerken]

Sinds het interbellum (exacte datum weet ik niet) hoort de linker schelde oever bij de provincie Antwerpen. Zou de Oost-Vlaamse tramlijn H (Linkeroever-Hamme) ook niet op deze pagina toegevoegd moeten worden? De Brabantse lijn M staat trouwens ook op deze pagina. Buarni Brekvens (overleg) 15 mrt 2021 18:25 (CET)Reageren