Overleg:Catalaanse Republiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Duur 2e en 3e onafhankelijkheid[bewerken]

Is het bekend hoelang de tweede en de derde onafhankelijkheid (niet de eerste onafhankelijkheid; dat is duidelijk) heeft geduurd? Hans Kamp (overleg) 30 okt 2017 14:00 (CET)

Op Wikidata is bij Catalaanse Staat (1873) (Q42346134) en Catalaanse Republiek (1931) (Q42346198) het jaar van oprichting gelijk als het jaar van opheffing. Er staan verder geen data. --bdijkstra (overleg) 30 okt 2017 14:08 (CET)
Okido. Dan hoeft dat er natuurlijk niet bij. Hans Kamp (overleg) 30 okt 2017 16:24 (CET)

Zeer tendentieus, partijdig en kinderachtig geschreven artikel...[bewerken]

Al vanaf de eerste regel gaat dit suggestieve artikel klakkeloos mee in het gekleurde relaas van separatistische Catalanen en ook nog eens op een manier die doet vermoeden dat de schrijver zich geen moment heeft verdiept in de stellingnames van niet-separatistische Catalanen:

1. "Een niet-erkende staat, die zichzelf diverse keren in de geschiedenis heeft uitgeroepen als onafhankelijk". In deze regel wordt geïmpliceerd dat "De Staat Catalonië" zich als een soort organisch geheel onafhankelijk verklaarde en verklaart. Vervolgens worden er wat namen opgesomd en dan moet de lezer maar concluderen dat deze individuen daadwerkelijk spraken namens de "De Catalaanse Staat". Als Jantje de Republiek Sassenheim uitroept of Pietje tijdens een bijeenkomst zegt dat West-Friesland voortaan als onafhankelijk zal voortbestaan, kunnen we dan ook een artikel verwachten over "De Republiek Sassenheim" of "De West-Friese Staat"? Er wordt hier totaal geen recht gedaan aan de cultureel zeer diverse en gelaagde Catalaanse samenleving, waarin door de eeuwen heen allerlei conflicterende belangen hebben gespeeld.

2. Onafhankelijke Catalaanse Staat of Catalaanse Republiek? Wat is het nou?

3. "Uiteindelijk kwam 42% van de stemgerechtigden opdagen, 90% van hen stemde voor afscheiding." De NOS wordt geciteerd, terwijl de NOS niet eens zegt waar deze cijfers vandaan komen. Die komen namelijk van de separatistische regeringsleiders die het referendum organiseerden, zonder enige vorm van controle van buitenaf. Geen enkele derde partij heeft inzage gekregen in de totstandkoming van deze cijfers. Dit alles zou op z'n minst toch wel vermeld mogen worden.

4. Nergens wordt aangegeven dat het door de Catalaanse regering uitgevaardigde referendum zowel door de hoogste Catalaanse als door de hoogste Spaanse rechter illegaal verklaard is, dat geen enkel lid van de VN het als wetmatig beschouwt en dat de Catalaanse regering in strijd met haar eigen Catalaanse grondwet handelde door het geheel zonder de benodigde 2/3 meerderheid door te drukken.

5. "Als reactie op de onafhankelijkheidsverklaring stelde de Spaanse wetgever artikel 155 van de grondwet in werking, ter terugname van de Catalaanse autonomie." is natuurlijk ook een totaal vooringenomen oordeel dat thuishoort in de commentsectie van geenstijl of joop. Het hele punt van artikel 155, gekopieerd uit de Duitse grondwet (art. 37), is juist dat regeringsleiders hun gezag ontlenen aan de wet. Tenminste, in een rechtstaat dan. Je kunt je staat natuurlijk ook anders inrichten, zoals in Liberia of Venezuela. Indien je echter pretendeert een rechtstaat te zijn, ontleen je als (deel)regering je gezag aan de wet. Indien de regering dus in strijd met de wet handelt, wat volgens zowel de Catalaanse als de Spaanse rechter het geval was, ondermijnt ze daarmee de grondslag voor haar eigen gezag. Op het moment dat dat gebeurt, kan de centrale overheid een beroep doen op artikel 155, JUIST om de autonomie van Catalonië te vrijwaren en bevestigen bij kracht van de wet.

6. Tijdens de vervroegde verkiezingen van 26 december 2017 werden er 4.377.007 geldige stemmen uitgebracht. Pro-unie partijen (C's, PSC, CeC–P, PP (en wat federale splinterpartijtjes, PACMA, Recortes cero en PUM)) behaalden samen 2.278.028 stemmen: 52,05%. Onafhankelijkheidspartijen (JuntsxCat, ERC–CatSí en CUP) behaalden samen 1.884.094 stemmen: 43,05%. Dankzij het electorale stelsel, behaalden de onafhankelijkheidspartijen wel meer zetels, ondanks het verschil in aantal stemmen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 145.107.172.196 (overleg · bijdragen) 12 jan 2018 19:53‎ (CET)