Naar inhoud springen

Overleg:Conservering van schilderijen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

De eerste twee zinnen luiden als volgt:

"Schade en veroudering van schilderijen is veelal niet te voorkomen. Het is bij het behouden van materieel cultureel erfgoed van belang dat de effecten hiervan zoveel mogelijk worden vertraagd en zo mogelijk weggenomen."

Deze formulering is om de volgende redenen niet optimaal:

  • Veroudering van schilderijen is nooit te voorkomen
  • Er wordt geïmpliceerd dat bijvoorbeeld bij het behoud van standbeelden (immers ook een vorm van materieel cultureel erfgoed) de effecten van schade en veroudering van schilderijen zoveel mogelijk moeten worden vertraagd en zo mogelijk moeten worden weggenomen. Dat is niet logisch.
  • Wat betekent het precies dat de effecten van veroudering moeten worden vertraagd? Wordt daar iets anders mee bedoeld dan dat de veroudering zelf moet worden vertraagd?
  • Wat betekent het precies dat de effecten van schade moeten worden weggenomen? Zou het niet beter zijn om de oorzaken van schade weg te nemen?

Een alternatieve formulering zou als volgt kunnen luiden (slechts een voorzetje): De veroudering van schilderijen is onvermijdelijk, maar kan worden vertraagd door de omgevingsfactoren, zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid, binnen bepaalde grenzen te houden. Beschadiging van schilderijen, bijvoorbeeld door onoordeelkundige ingrepen, kan tot op zekere hoogte wel worden voorkomen. Marrakech (overleg) 5 jul 2016 17:46 (CEST)Reageren

Dank je voor de suggesties Marrakech. Dit is een wiki, voel je kortom vrij om de gesuggereerde verbetering, of een verder uitgewerkte versie, aan te brengen. Elly (overleg) 5 jul 2016 21:09 (CEST)Reageren
Oké. Misschien valt te overwegen om de titel te veranderen in 'Conservering van schilderijen'. Dat is korter en omvat maatregelen tegen beschadiging en veroudering. Handige links:
Marrakech (overleg) 6 jul 2016 09:08 (CEST)Reageren
Mijn duit in het zakje: Conservering van schilderijen kan volgens mij gewoon een apart artikel worden naast dit artikel, desgewenst met onderlinge verwijzing. Zie ook en:Painting conservation en (de interwiki van dit artikel) en:Accidental damage of art. De Wikischim (overleg) 6 jul 2016 12:47 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Conservering van schilderijen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 20 okt 2019 11:03 (CEST)Reageren