Overleg:Doctor of Philosophy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

"(...)Hoewel sommigen in de Nederlandstalige landen de (begrijpelijke) fout maken(...)". Dé begrijpelijke fout...? Welke fout? --Ygrange 22 jun 2007 17:45 (CEST)

Dat als wij het letterlijk vertalen als doctor in de filosofie, hetgeen niet helemaal correct is omdat dit zou impliceren dat je dan gepromoveerd ben bij de faculiteit filosofie? Demophon 22 jun 2007 23:51 (CEST)
Ah, met deze uitleg snap ik het. Ik heb "de" vervangen door "deze" en dan begrijp ik hem ook. Dank. --Ygrange 27 jun 2007 08:26 (CEST)
"Filosofie" was ooit min of meer synoniem met "wetenschap". Natuurwetenschappen werden bij voorbeeld als "natuurfilosofie" aangeduid.

"In de nieuwe structuur onder de BAMA regeling is de accridatie van PhD geregeld in Nederland." Zijn BAMA en PhD ook maar enigszins gecorreleerd dan? m.a.w. slaat deze zin wel ergens op?

Het zijn de instellingen (universiteiten) die deze titels verlenen die geaccrediteerd worden. Rbakels (overleg) 30 apr 2011 09:25 (CEST)

--Ygrange 16 okt 2008 14:33 (CEST)

Gebruik PhD door Nederlandse doctor "op eigen risico"?[bewerken]

Volgens mij is het niet juist om uit de Nederlandse wet te concluderen dat het gebruik van de titel PhD door een Nederlandse doctor "op eigen risico" gebeurt. Het enige wat je uit die wet kunt halen is dat de titel "PhD" in Nederland niet beschermd is, dat wil zeggen dat het ongeoorloofd voeren van deze titel in Nederland niet strafbaar is (art. 435 lid 3 Wetboek van Strafrecht). Het risico is dus hoogstens dat je bijvoorbeeld in de VS of in het Verenigd Koninkrijk wordt gearresteerd als het daar toevallig verboden is om je "PhD" te noemen als Nederlandse doctor. Het lijkt me al onwaarschijnlijk dat dat strafbaar is, en nog onwaarschijnlijker dat je daar voor zou worden vervolgd.

Bij een Nederlandse promotie is het gebruikelijk dat de hoogleraar die de promotie-bijeenkomst voorzit plechtig verklaart dat hij de promovendus het recht verleent de titel "doctor" te voeren "met alle rechten die wet en gewoonte daaraan verbinden". Zo'n gewoonte is om internationaal de afkorting "PhD" te gebruiken. En niet "D", zoals de wetgever wilde. Dat heb ik nog nooit gezien! Hoewel iemand die onbevoegd "D" achter zijn naam schrijft dus wel op de bon kan gaan, en een boete van maximaal € 3350 riskeert. Het is een overtreding, dus je bent ook strafbaar als je je van geen kwaad bewust bent en per ongeluk "D" achter je naam zet. Misschien een tip voor een agent die aan het eind van de maand zijn bonnenquotum dreigt te missen?

Bestaat er een reëel gevaar van valse pretenties? Het niveau van doctorstitels varieert - zeker internationaal - geweldig. Zo is de Duitse "Doctor Iuris" titel meer te vergelijken met de Nederlandse meestertitel. In Angelsaksische landen worden ook HBO-instellingen als universiteit aangemerkt. Daarom is het aan te bevelen om de plaats van de promotie te vermelden: voor ondergetekende bijv. "PhD (Maastricht University)". Rbakels (overleg) 30 apr 2011 09:22 (CEST)

Herkomst PhD[bewerken]

De herkomst van PhD is inderdaad Doctor of Philosophy. In vroegere jaren werd de faculteit van de natuurwetenschappen de filosofische faculteit genoemd, omdat er in het begin van de wetenschap uitsluitend gedachte-experimenten werden gedaan. Daarvan is volgens mij deze titel overgebleven. Kan iemand dat bevestigen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Mbosman (overleg · bijdragen) op 23 aug 2012 om 16:16‎

Hoewel er in de Middeleeuwen veel minder natuurwetenschappelijke experimenten werden gedaan dan na de wetenschappelijke revolutie, kan de voorkeur voor gedachte-experimenten geen reden zijn geweest voor deze indeling, aangezien empirisch onderzoek toen nog niet gold als voorwaarde om iets natuurwetenschap te noemen. Toen de natuurwetenschappen nog in de kinderschoenen stonden, waren er nog geen aparte faculteiten voor; zulke afzonderlijke faculteiten zijn vaak ontstaan als afsplitsing van de filosofiefaculteiten. Dat men zich vooral op de filosofiefaculteiten met de natuur bezighield, is misschien te verklaren doordat de andere faculteiten (gewoonlijk theologie, rechten en medicijnen) zich meer op de opleiding tot een bepaald beroep (geestelijke, jurist of arts) richtten. Een uitzondering daarop (misschien zijn er meer) vormt het botanisch onderzoek, dat vaak begon aan de medische faculteit (vanwege het gebruik van kruiden als geneesmiddel). Bever (overleg) 27 sep 2013 1:39 (CEST)
Betekenis Ph in Ph.D ---
Waarom wordt aan bijna elke faculteit een filosofie voorvoegsel toegekend?, om te wijzen naar een gedachten-experiment?, liefde voor wijsheid?, of een verwijzing naar de wetenschappelijke aanpak! van het gedachten-experiment op zich, met gebruikmaking van Logica, Formuleren, Redeneren, Argumenteren, logische waarheden tussen verschillende Objecten bewijzen.
Een proefschrift moet worden verdedigd, dat kan alleen tot een goed einde gebracht worden met op waarheid beruste Argumenten.
Verkregen door gebruikmaking van bovenstaande filosofische "gereedschappen". – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 217.105.107.130 (overleg · bijdragen) op 27 mrt 2017 om 2:52‎