Overleg:Dogla

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hoe wordt de term gebruikt?[brontekst bewerken]

Is het een zelfstandig naamwoord, een bijvoeglijk naamwoord, of beide, of nog iets anders? Kun je bijvoorbeeld zeggen Hij is een dogla-man (bnw) of Zij is een dogla (znw)? En in welk register valt het? Informeel, formeel? Pejoratief? Kan Sir Cornelius A. Smith (gouverneur-generaal van de Bahama's) het woord in een tv-toespraak gebruiken?

Citaten met context, zowel Engelse als Nederlandse, zouden al veel verduidelijken  →bertux 18 mrt 2024 16:48 (CET)[reageer]

Zie onder andere dogla-stijl. Het is niet pejoratief. In Suriname is het een gewoon woord, dat van de assemblée tot de straat gebruikt kan worden. Ymnes (overleg) 18 mrt 2024 16:59 (CET)[reageer]
Voorbeelden
  • President Santokhi: "legt uit dat er ook een dag moet komen voor dogla's, de snelst groeiende groep in Suriname." (Starnieuws)
  • Steven Alfaisi (oppositiepartij): "Evenwel zou het een utopie zijn als er zou worden gezegd, dat men zich naast het Surinamer zijn, geen Marron, Hindostaan, Javaan, Chinees, Buru, Inheems, Libanees, dogla of anders voelt." (Starnieuws)
  • Roué Verveer: "De Surinaams-Nederlandse cabaretier Roué Verveer heeft vanmorgen in Amsterdam zijn eigen Surinaams afhaal- en bezorgrestaurant ‘Dogla Patoe’ geopend." (Waterkant)
  • ('lala' betekent vaag/onbepaald): Mijn vader was een lala hindoestaan die zich streng hield aan zijn cultuur. Ik ben een dogla, die typisch hindoestaans is opgevoed." (Dagblad Suriname)
  • "Dogla-haar: Blessing or curse?" (Dagblad Suriname)
Ymnes (overleg) 18 mrt 2024 17:13 (CET)[reageer]