Overleg:Domeinnaam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De domeinnaam is wellicht iets meer omvattend als hier uit de doeken wordt gedaan. In wezen is de domeinnaam zoals wij die kennen geïntroduceerd met het DNS systeem. Voorheen was het normaal om op je eigen PC een hosts file bij te houden, welke in recente OS'es zoals Windows en Linux nog steeds voorhanden zijn.

De nummering van PC's waar (naam)records heen verwezen geschiedde voorheen ook anders. Iets waarmee met IPV4 afgerekend is.

De TLD is iets wat ook geïntroduceerd is met het DNS systeem, vooral begrijpbare redenenen. Overigens is een domein van oudsher wel degelijk een domein. Onder het domein vielen natuurlijk weer de verscheidene servers en clients welke op diens beurt weer een subdomein toegewezen kregen. Een webserver krijgt uiteraard het subdomein www.

Anyway, dit is even een korte, en erg slordige beschrijving. Maar ik wil alleen maar even aangeven dat het domeinnaam naadloos verweven is qua geschiedenis met de oude hostfiles en het DNS systeem. Over beide heb ik in dit artikel niet gelezen. Wellicht dat ik binnenkort nog even een toevoeging schrijf, maar ik zit ook met wat tijdgebrek. --Tristan 15 apr 2005 18:26 (CEST)

lijstje is veroudert,

volgens andere wikipedia-pagina's zitten we in nederland al over de 2 miljoen zie NL

Domain Name System[brontekst bewerken]

Please resolve duplicate interwikies. Both this article, and Domain Name System point to other languages. Please either merge them, or point one of them somewhere else. --Yurik 28 apr 2005 02:57 (CEST)

Ok, I changed the interwikies of this page to Domain name, instead of DNS Chip 28 apr 2005 03:12 (CEST)

bijhouden aantallen domeinnamen[brontekst bewerken]

Zal proberen dit bij te houden. Mijn laatste bewerking (onder Robert (einar), deze gebruikersnaam is vervallen?) dateert van februari 2006!


Robert schekelmek, 14 maart 2007 robertbijhouden aantallen domeinnamen II[brontekst bewerken]

Bij het bijhouden van de aantallen is bij het opslaan iets mis gegaan. Nu staat de lijst onder Externe Links, ik krijg het niet weg. Wat nu?


Robert schekelmek, 14 maart 2008 robert

bijhouden aantallen domeinnamen III[brontekst bewerken]

Ik heb de statistieken-tabel gewijzigd naar de aantallen per 1 januari 2011 en een bronvermelding gedaan in het artikel. Verder heb ik de externe links verversd, hier stonden enkele dode en dubbele links in.

Jelmer Visser, 22 maart 2011 jelmr

Punten[brontekst bewerken]

Volgens het lemma worden de niveaus gescheiden door punten. De punten horen dus niet tot een niveau. Madyno (overleg) 3 mrt 2014 15:37 (CET)

In de Engelse Wikipedia zijn bv 'org' en 'com' (zonder punten!) de namen van hoofddomeinen. Madyno (overleg) 5 mrt 2014 10:41 (CET)

Formeel-technisch is dat juist, maar in het dagelijks spraakgebruik zegt men b.v. "dot com" of "punt org" omdat je anders "het hoofdomein org" ofzo zou moeten zeggen. Daarbij bepaald de positie van de punt de aard van het domein: .org is ongelijk aan org. .Zwitser123 (overleg) 5 mrt 2014 13:40 (CET)

Taalfout[brontekst bewerken]

Veel mensen gebruiken ten onrechte het woord 'betreffende', zonder dat duidelijk is wat het betreft. Bedoeld is meestal 'betrokken'. Weliswaar is het woord 'middels' inmiddels geaccepteerd als synoniem voor 'door middel van', toch was het aanvankelijk een germanisme. 'Door middel van' klinkt verzorgder, dan 'middels'. Verder is het de vraag of 'datacommunicatie' in staat is ergens van gebruik te maken; vandaar dat ik de formulering aanpaste. Madyno (overleg) 3 mrt 2014 17:27 (CET)

Nummers[brontekst bewerken]

Bestaat een IP-adres uit nummers?? Madyno (overleg) 25 sep 2019 13:53 (CEST)

Nee. :-) Echt nuttig is dat hier toch niet om te vermelden, dus ik haalde het weg. MichielDMN 🐘 (overleg) 25 sep 2019 14:43 (CEST)