Overleg:Drentse Monden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Twijfel: Etymologie 'Mond'[bewerken]

Ik heb mijn twijfels over de gegeven etymologie - volgens mij zijn de 'monden' niet de kanalen zelf, maar de plaats waar het kanaal in het hoofdkanaal (het Stadskanaal) uitkomt, vergelijkbaar met de monding van een river. - André Engels 2 mrt 2008 12:31 (CET)

Volgens mij wordt er niets gezegd over de etymologie. Dat men zo'n kanaal een naam gaf is iets anders. Het is trouwens niet raar zo'n kanaal een 'mond = opening" te noemen, omdat telkens vanuit die 'opening' het veen werd aangesneden. De 'mond' verplaatste zich dus; zo'n 'mond' werd langer naarmate de vervening voortschreed. Overigens: Ik zou die 'twijfeltekst' - of hoe dat maar mag heten - weghalen: het staat slordig. Vind ik. Mvrgr. Woudpiek 2 mrt 2008 16:42 (CET)
De "kanalen" heten diepen (enkelvoud = diep) en de monden zijn zloas Andr'e het zegt genoemd naar de plaats waar ze "uitmonden" in het Stadskanaal, voor zover mijn kennis gaat - QuicHot 2 mrt 2008 16:55 (CET)
Ik ben het niet met jullie eens. Zie: Wb v.d. Drentse dialecten: monden: plaatsen in de Veenkoloniën die op -mond eindigen.....;Een "Mondker" is iemand uit die Veenkoloniën; K. ter Laan: dwarskanaal van 't Stadskanaal.... Online Encyclopedie Drenthe: zijkanalen....Een "diep" (in het Grunnegers "daip") is meer een algemene benaming voor een kanaal, waterloop. Ook het hiervoor genoemde wb. v. Dr. dialecten geeft voor "diep", "deep", "daip" dezelfde omschrijving: stroompje, kanaal. Woudpiek 2 mrt 2008 18:16 (CET)

Omdat de twijfel niet wordt onderbouwd heb ik die tekst weggehaald. Woudpiek 8 mrt 2008 18:10 (CET)

Weerdingermond[bewerken]

Beste Woudpiek,

Bij Weerdingermond is de aansluiting van het kanaal richting Nieuw-Weerdinge, en richting Emmer-Compascuumaan aan het Stadskanaal. Deze 'mond' ligt op de provinciegrond van Groningen.
Nieuw-Weerdinge is een andere plaats en is geen 'mond'. Het zou best kunnen dat men beide plaatsen de zelfde naam hebben gehad. De Drentse encycl. online is helaas niet zo'n betrouwbare bron.
Gezien deze puntjes moet deze zin naar mijn mening aangepast worden. Op het moment dat ik dit wilde doen, had je mijn bijdrage teruggezet. Mvg, Lidewij (overleg) 27 jan 2011 17:03 (CET)
Mooie vondst in genlias! Ik denk overigens dat de etymologie van ´mond´ weinig tge maken heeft met ´uitmonden´. Zie het kopje hierboven.

Beste Woudpiek, Dit gaat in het geheel niet over etymologie, maar over de zin;

Weerdingermond is geen Drentse 'mond'. Nieuw-Weerdinge is geen mond'. Dus zal deze laatste regel anders moeten. Een kenner leest hier onzin. Mvg, Lidewij (overleg) 27 jan 2011 18:54 (CET)
Ik heb ooit aantekeningen gemaakt over Weerdinge e.o. Tot 1902 heette Nieuw-Weerdinge Weerdingermond. Vlak bij Ter Apel ligt nu nog een buurtschap die Weerdingermond heet. Ik ben op zoek naar de bron(nen), dus even geduld. Woudpiek (overleg) 27 jan 2011 19:29 (CET)
Woudpiek, ik heb alle tijd, dus geen haast. Ik ben (uit belangstelling) heel benieuwd naar je bronnen. Ook die dat Nieuw-Weerdinge tot 1902 Weerdingermond heette. Weerdingermond Groningen ongeveer lat="52.873067" lon="7.02919". Mvg, --Lidewij (overleg) 27 jan 2011 19:57 (CET)
GoogleMaps situeert de buurtschap in Drente. Maar de naam komt daar niet voor op de kaart, wél in de routebeschrijving. Woudpiek (overleg) 27 jan 2011 21:36 (CET)
Beste Woudpiek,
Op de kaart bij watwaswaar nl. staat Weerdingermond duidelijk vermeld, op de kaart van nu en op die van bijna 60 jaar geleden (Kadaster 18A). In een atlas van rond 1900 staat waar de Mondenweg bij het Weerdingerkanaal uitkomt ook de naam Weerdingermond, maar dat zegt niet zoveel.
Nieuw Weerdingen ligt iets zuidelijker, de bewoning kwam meer bij de kruising eerst en derde kruisdiep. Dat de naam Nieuw Weerdingen van 1902 is zou kunnen kloppen, ik heb nog geen kind gevonden die voor 1902 in Nieuw Weerdingen is geboren. Echter ook nog geen kind dat in Weerdingermond gemeente Emmen is geboren. Wat ik wel vind is dat kinderen in deze gezinnen in Weerdingemarke (meer richting Ter Apel) of in Weerdingerveen zijn geboren. Mvg, Lidewij (overleg) 27 jan 2011 23:19 (CET)
Mijn bron voor 1902 enz. heb ik niet kunnen vinden. Wél het jaartal. Zie de site van de gemeente Emmen/Over de gemeente/Kwadrant de Monden/Nieuw Weerdinge. De kadastrale kaart van 1905 geeft een fraai overzicht van het geheel. (Zie bij kadaster) Er is een Weerdingermond grenzend aan Ter Apel, er is een gebied Weerdingermond, een gebied Weerdingermarke en een gebied Weerdingerveen. De provinciegrens loopt op deze kaart wel wat eigenaardig. Zou het een oplossing zijn als we bij het artikel bij de term Weerdingermond een noot toevoegen? Bij voorbeeld als volgt:
Omstreeks 1890 bestond het gebied rond het huidige Nieuw-Weerdinge uit de Weerdingermarke, de Weerdingermond en het Weerdingerveen. In 1902 werd verzocht de naam te veranderen in Nieuw-Weerdinge. Dat verzoek is klaarblijkelijk ingewilligd. Woudpiek (overleg) 28 jan 2011 13:49 (CET)
Beste Woudpiek, dank voor het vinden van deze bron. Door de aanwezigheid van de site Historisch Emmen was ik niet meer bij de gemeente zelf gaan kijken. De kadasterkaart van 1905 heb ik in boek vorm. Gisteren kwam hij bij watwaswaar niet naar boven. (voor mij werkt die site niet altijd prettig) Wat doe je nu met het gegeven dat de Mond van het Weerdingerkanaal niet op Drentse grond ligt maar in een Groninger veenkolonie? (de provinciegrens loopt met een punt) De eerste twee kilometer is nog steeds Weerdingermond en Nieuw Weerdingen ligt ± 5 kilometer van de Mond. Met vriendelijke groet, Lidewij (overleg) 28 jan 2011 15:01 (CET)
Is het volgende misschien de oplossing? Omdat ik meer consument dan producent ben als het om Wikipedia gaat, kan het slecht uitvoerbaar zijn:
Het artikel ´Drentse monden´ wordt aangevuld met een noot zo ongeveer als ik die eerder voorstelde
Het artikel ´Nieuw-Weerdinge´ wordt aangevuld met een kopje ´Geschiedenis´ (jaartal 1902 enz.)
Er wordt een nieuw artikel ´Weerdingermond (buurtschap)´ aangemaakt. Aangegeven wordt dat dit de aansluiting was op het Stadskanaal en hoe het verder ging.
Mvrgr. Woudpiek (overleg) 1 feb 2011 11:45 (CET)