Overleg:E-boek

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een pagina als deze en zijn directe connecties trekt heel gemakkelijk reclame aan, die het veel moeilijker maakt om te wegen wat neutrale informatie is en wat gestuurde, kritiekloze gegevens zijn. Ook ontwikkelt het e-boek zich snel, waardoor het niet makkelijk is om over de toegevoegde stukjes te oordelen. Ik trof vandaag op dit artikel een paar juichende zinnen over Mobipocket aan, maar die e-reader is inmiddels overgenomen door Amazon en nu wordt de stekker eruitgetrokken. Wel belangrijk om op zulke dingen te blijven letten. Glatisant 7 nov 2009 22:26 (CET)[reageer]

Ik heb een alinea verwijderd, die er in grote lijnen zo uitzag: Dat de eerste ontwikkelingen beginnen bleek recent toen een server werd ontdekt waar ruim 5000 titels werden gedeeld, ... hoofdzakelijk internationale studieboeken ... Een andere ontwikkeling is de recente introductie van een softwareprogramma voor de consument waarmee boeken kunnen omgezet worden tot e-book, ... Snapster, een duidelijke verwijzing naar het beroemd geworden programma Napster, waarmee MP3-muziek massaal werd verspreid.

Over die server werd verder niets meegedeeld, zodat het wel heel vaag bleef; en Snapster is niet recent maar van 2003, een programma waar niet veel over te vinden is en dat ondanks zijn pretenties niet heeft geleid tot opname in enige interwiki; kennelijk is het een stille dood gestorven. Ook dat is een van de risico's van dit soort artikelen: producten die niet aanslaan kunnen bij gebrek aan een kritische revisie jarenlang de schijn ophouden van 'recent belang'. Glatisant 7 nov 2009 22:40 (CET)[reageer]

DRM SOFTWARE[brontekst bewerken]

(zie hoofdstuk Software) Het huidige DRM loopt op haar laatste benen, Social DRM, een soort beveiliging waarbij de gegevens van de koper van een eboek in het boek worden verwerkt, is sterk in opkomst. Dit:" Wanneer Amazon de stekker uit Mobipocket trekt, zijn de legaal gekochte e-boeken hun waarde kwijt, omdat ze niet meer gelezen kunnen worden." is echt een broodje Aap dat niet op Wikipedia thuishoort. .prc wordt nauwelijks nog gebruikt, maar het is heel goed mogelijk onbeveiligde .prc eboeken te converteren naar ePub formaat. Daarnaast zijn er veel kopers van eboeken die DRM eraf halen, teneinde een kopie op hun harde schijf op te slaan. Inderdaad heeft Amazon enkele jaren geleden via wifi talloze eboeken gedelete, vandaar dat veel kopers van eboeken dit voorkomen door DRM er af te halen en hun gekochte eboek te beveiligen tegen online deleten door de uitgever. Mobipocket (.PRC) heet het format, is geen ereader.

Apparatuur[brontekst bewerken]

De iLiad van de inmiddels failliete Philipsdochter iRex leest prettig en is mild voor de ogen. Veel gebruikers zijn verrast dat je er in volle zon op kunt lezen door het e-ink scherm. In tegenstelling tot een tablet als Apple iPad dat LCD is en een zeer spiegelend scherm heeft. Naast het lezen, kun je op de iLiad ook aantekeningen maken en het NRC ePaper lezen. Via Wifi kun je met een extra geïnstalleerde browser ook het internet op. Waarschijnlijk niet meer te koop. Ik heb er een gekocht drie jaar geleden voor 649 euro. Het stroomverbruik is bijzonder laag, ik kan met een volle accu ongeveer 20 uur lezen.

Mobipocket[brontekst bewerken]

(Zie hoofdstuk Software) Mobipocketformat is een vorm waar een eboek in verschijnt, net als eboeken in ePubformat verschijnen. De bestandscode is .prc. Het is geen ereader.

Speciaal voor Kleuske deze informatie. Met vriendelijke groet, Tim - De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 46.38.200.24 (overleg|bijdragen) 17 augustus 2011 20:16 (CEST)

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op E-boek. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 09:23 (CEST)[reageer]