Overleg:Ecliptica (astronomie)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

13-08-05, Almelo, Nederland

Twee opmerkingen over de door Wikipedia getoonde (schijnbare) Ecliptica: 1. De zon beweegt zich volgens de tekening (schijnbaar) in een plat vlak. Dat betekent dat men, als men zich aan de noordpool of zuidpool bevindt, de zon zich voor het oog alleen langs de horizon zou zien bewegen. 2. Aangezien de zon bij zonsopgang en -ondergang groter is, kan men aannemen dat zij zich dan dichter bij de aarde bevindt dan wanneer zij zich op het hoogste punt bevindt. Dat zou betekenen dat de eclips deuken zou moeten vertonen. Bovendien zou het mogelijk zijn dat men, zich bevindend op de plaats waar de deuk zich vertoont ,bijv. om 12 uur overdags , de zon dichtbij boven het hoofd zou zien in grote rode bolvorm; ze zou vanuit de ruimte vanuit grote hoogte verschenen zijn omstreeks 7 uur 's morgens als een kleine witte cirkel, en in de zelfde vorm op grote hoogte verdwijnen in de ruimte omstreeks 19 uur 's avonds. Ze maakt dan voor de betreffende aardbewoner een baan als van een omgekeerde parabool. Op welke plaatsen op aarde is dat het geval?

1. De ecliptica loopt niet gelijk met de hemelevenaar, aan de noord- en zuidpool loopt de zon niet evenwijdig met de horizon (op korte termijn wel, maar beweegt in de loop van een jaar tussen +23,5° en -23,5°).
2. Dat de zon als hij laag staat groter lijkt is alleen maar een optisch verschijnsel. De baan van de aarde is vrijwel cirkelvormig, het verschil tussen kortste en langse afstand is in de ordegrootte van 1% en zal niemand opvallen. Ook de kleur wordt bepaald door optische verschijnselen in de aardatmosfeer, de kleur van de zon is geel-wit en zal de komende paar miljard jaar niet veel veranderen.
Caseman 16 aug 2005 06:48 (CEST)[reageer]

==

12-2-2010

Ik (Emeg) heb het artikel bijgewerkt. Alle tot nu toe officieel erkende dwergplaneten (5 stuks) zijn in het artikel vermeld. Tevens heb ik de plutoide Pluto als planeet verwijderd en in de lijst van dwergplaneten geplaatst, dit hemellichaam wordt sinds 24 augustus 2006 niet langer als een planeet erkent.