Overleg:Eerste Kamer der Staten-Generaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voorzitter: Er staat dat dit de eerste keer was dat de leden individueel konden stemmen. Ik neem aan dat er bedoeld wordt dat dit de eerste keer was dat alle fracties hadden afgesproken dat zij hun leden hierin vrij lieten. Dat is niet hetzelfde. Ook in het verleden konden de leden individueel kiezen, alleen in de praktijk volgden zij het advies van hun fractieleiding Peter boelens 5 okt 2005 11:26 (CEST)

=Dat is juist. Ik hoop, dat je je kunt vinden in "zonder fractiediscipline". Henk van Haandel

Berekening stemwaarde[bewerken]

Er staat: "Zo had de provincie Groningen op 1 januari 2003 573.225 inwoners. Dit aantal wordt gedeeld door 100 × 55 (Statenleden). De uitkomst daarvan is 104.". Maar het aantal statenleden is toch 75? Of 225 als hiermee de Staten-Generaal wordt aangeduidt. Klopt dit niet of mist er informatie? MPlugge 9 mrt 2010 06:59 (CET)

Statenleden = het aantal leden van Provinciale Staten in de betreffende provincie. Provinciale Staten van Groningen heeft 55 leden, de berekening klopt dus. Freako 20 okt 2010 12:56 (CEST)

Deelname leden eilandsraden aan de Eerste kamer verkiezingen[bewerken]

Ik lees op http://www.kiesraad.nl/nl/Verkiezingen/Verkiezingen-Overzicht/Provinciale_Staten.html : Eilandsraadverkiezingen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba Sinds 10 oktober 2010 bestaat het land ‘de Nederlandse Antillen’ niet meer. De eilanden Sint Maarten en Curaçao zijn nu elk een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba ('Caribisch Nederland') hebben de status van bijzondere gemeente gekregen. Deze eilanden houden op 2 maart 2011, tegelijkertijd met de provinciale statenverkiezingen in Nederland, eilandsraadverkiezingen. De dag van kandidaatstelling is op 18 januari 2011. Na een wijziging van de Grondwet doen de eilandsraden ook mee aan de Eerste Kamerverkiezingen (dus nog niet volgend jaar). De raadsleden zullen dan, evenals de leden van provinciale staten, mede de leden van de Eerste Kamer kiezen.

Dit lijkt haaks te staan op wat in het artikel staat: Alle Statenleden en Eilandsraadsleden stemmen op één van de kandidaten voor de Eerste Kamer. 212.181.171.106 31 okt 2010 10:57 (CET)

Referentie 4[bewerken]

Gebruik: http://standpunten.groenlinks.nl/eerste-kamer In plaats van: http://eerstekamer.groenlinks.nl ???

Doorverwijzing[bewerken]

De pagina stuurt door naar Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden en niet naar de Staten-Generaal, zoals uitgesproken op prinsjesdag. Dit voelt niet goed, gelet op de eeuwen die hieraan vooraf gingen. Een hoofdpagina "Staten-Generaal", waarin de verschillende perioden toegelicht worden, lijkt mij dringend wenselijk. FNH. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.173.42.108 (overleg · bijdragen) 6 aug 2017 16:40

Staten-Generaal bestaat al, het is een doorverwijspagina naar de verschillende betekenissen. Minpunt van zo'n doorverwijspagina is inderdaad wel dat de hoeveelheid uitleg over de samenhang tussen de verschillende betekenissen vaak nihil is.
Op Staten-Generaal (Nederland) zou onder het kopje 'Geschiedenis' wel vermeld mogen worden dat de naam teruggaat op het orgaan dat de Republiek der Zeven Provinciën bestuurde (en nog verder terug, op de middeleeuwse standenvergaderingen). Bever (overleg) 8 aug 2017 21:36 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Eerste Kamer der Staten-Generaal. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 sep 2017 10:33 (CEST)