Overleg:Eerste afzettingsprocedure tegen Donald Trump

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Er is nog geen afzettingsprocedure tegen Trump ingesteld. Er zijn nu hoorzittingen gaande waaruit al dan niet moet bepaald worden of er een afzettingsprocedure (“impeachment”) zou moeten worden ingesteld. Te vergelijken met een gerechtelijk vooronderzoek voorafgaande een proces. Maak dit svp duidelijk voordat de media dit artikel gaat gebruiken als bron, waarna die media-artikelen vast weer als bron gebruikt worden voor dit artikel. Someone Not Awful (overleg) 19 nov 2019 06:13 (CET)

Inderdaad. Sterker nog, het Huis van Afgevaardigden KAN helemaal geen afzettingsprocedure beginnen, laat staan de president afzetten. Dat kan alleen de Senaat. Veel media in Nederland gebruiken dit woord impeachment ook verkeerd, denken dat het "afzetting" betekent. Maar in werkelijkheid betekent het "inbeschuldigingstelling" of "aanklachtprocedure". Het Huis van Afgevaardigden kan de president in staat van beschuldiging stellen, en als het dat eenmaal gedaan heeft, volgt een proces in de Senaat. De Senaat beslist dan of de president wel of niet afgezet moet worden. In de VS is dit nu dus nog niet aan de orde. Paul K. (overleg) 9 dec 2019 17:09 (CET)
Inderdaad. Sterker nog. Er werden in het verleden twee presidenten, Andrew Johnson en Bill Clinton, in beschuldiging gesteld ("impeached"). Geen van beide werd effectief afgezet.Tvx1 (overleg) 20 dec 2019 23:38 (CET)

Titel is onjuist[brontekst bewerken]

Gezien het bovenstaande: de titel van dit artikel is dus echt onjuist. Zelfs nu (21 december 2019) is er nog geen afzettingsprocedure begonnen. Die kan pas beginnen als de Senaat deze opent. Tot nu toe heeft het Huis van Afgevaardigden de inbeschuldigingstelling niet naar de Senaat gestuurd (het Huis wil eerst garanties dat er een echt proces in de Senaat komt). Pas als de Senaat deze ontvangen heeft, kan er een afzettingsprocedure beginnen. De titel zou kunnen zijn: "Inbeschuldigingstelling van Donald Trump". Paul K. (overleg) 21 dec 2019 20:41 (CET)

Aanleiding voor procedure[brontekst bewerken]

Ik heb geen tijd om uitgebreid aan dit artikel te gaan werken, maar o.a. de aanleiding (het onderhoud van Trump met Volodymyr Zelensky) wordt nog helemaal niet genoemd. Het kan wel elders staan, maar is natuurlijk ook voor hier belangrijk. De Wikischim (overleg) 19 dec 2019 10:51 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd. - Bob.v.R (overleg) 21 dec 2019 06:02 (CET)

Onderschrift[brontekst bewerken]

Bij de door Saschaporsche geplaatste afbeelding, een copie van een brief, ontbreekt momenteel helaas nog een onderschrift. Bob.v.R (overleg) 22 dec 2019 11:08 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd Saschaporsche (overleg) 22 dec 2019 11:14 (CET)