Overleg:Everardus Wittert van Hoogland (1875-1959)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Paul Brussel

Het wordt tijd dat Wittert van Hoogland gerehabiliteerd wordt. In deel 1 van Cees Faseur's biografie van koningin Wilhelmina wordt Wittert als een volslagen krankzinnige neergezet. Ik vind dit persoonlijk onjuist. Zijn privé-leven was inderdaad niet geslaagd (ruzie met prins Hendrik, echtscheiding), maar dat is reden om het als een idioot neer te zetten. Zijn verdiensten op sociaal gebied zijn opmerkelijk, zeker wanneer je bedenkt dat Wittert in 1921 zijn griffierschap van de Tweede Kamer neerlegde om zich geheel te wijden aan het voorzitterschap van de Raden van Arbeid.

Zijn lidmaatschap van de NSB had niets te maken met een 'overtuiging', maar hij deed dit slechts om Nazi-inmeenging in de Raden van Arbeid te voorkomen. Gebruiker:Nicklaarakkers 17 juni 2004 (CEST)


Die zuiveringscommissie heeft toch niet voor niets een dergelijke zware uitspraak gedaan. Daarbij: zijn mémoires zijn vooral rommel want onbetrouwbaar. Men mag hem prijzen waarin hij te prijzen valt, maar een 'algemene rehabilitatie' zoals hier gewenst lijkt, lijkt mij dan weer totaal ongewenst. Paul Brussel (overleg) 18 okt 2012 00:16 (CEST)Reageren