Overleg:François Krafft

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Over wie hebben we het nu eigenlijk?
Over François-Joseph Krafft, geboren 22-7-1729, overleden 13-1-1795?
of over zijn neef of broer
François Krafft of Frans (Joseph) Krafft, geboren 17-1-1722 of 1729, overleden 13-1-1795, dus op exact dezelfde dag als zijn neef/broer?
Allebei werkzaam in de St. Baafskathedraal? En wie van de twee heeft die Psalmmotetten gecomponeerd? Of was er toch maar één? Ik snap er niks van. Hartenhof (overleg) 24 sep 2015 14:55 (CEST)[reageer]

Het is inderdaad ingewikkeld en ik ben er zelf nog niet helemaal uit. Het gaat over Frans (Joseph) Krafft, geboren 1729-07-22 te Brussel (gedoopt in de Kapellekerk) en overleden te Gent op 1795-01-13. Hij was kapelmeester aan de St-Baafskathedraal tot enkele maanden voor zijn dood.
Zijn vader Jan-Laurens was ook komponist. Hij had een oudere broer Frans-Joseph, en de komponist over wie ik het heb heette gewoon Frans (of François, de doopakten in die tijd in Brussel waren in het Latijn en schrijven "Franciscus"). Maar om de verwarring in de hand te werken had hij een jongere neef (° Brussel 1733, daarvan is de doopakte on-line te vinden op de site van het Rijksarchief, onder de doopregisters van de Sint-Goedelekathedraal), die ook gewoon Frans (Franciscus) Kraf(f)t heette, en ook komponeerde! Die is echter uitgeweken naar Duitsland, en wellicht daar gestorven (plaats en datum nog onbekend). De Franse Wikipedia heeft het over die laatste, de Duitse over de eerste (de mijne), CPDL (Choralwiki) ook over de eerste. Strikt genomen zou de naam van mijn artikel moeten veranderen in 'Frans Krafft", en leiden naar een disambiguering tussen de twee neven. Maar ik weet niet goed hoe dat aan te pakken, da's voor gevorderde wikipedianen.
Meer duidelijkheid misschien hier: http://www.muzikaalerfgoed.be/nieuws/23-07-2004/wiewasfranciscuskrafft%E2%80%93resultatennieuwonderzoek – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Bruzzel (overleg · bijdragen)
Ik gebruik drie papieren muziekencyclopedieën (MGG, New Grove, Grosse Musik Führer), maar die zijn er ook niet helemaal uit en zijn het onderling oneens. Ik zoek ook verder en kom er nog op terug. Bedankt & groet, Hartenhof (overleg) 24 sep 2015 16:19 (CEST)[reageer]
Precies, over wie hebben we het eigenlijk? Ter verificatie kom ik alleen F.J (1721-1795) tegen. Nergens wordt vermeldt F. 1729, Dus, hoezo twee broers?. Is het niet een persoon. Daarbij, de fr.wiki, en de.wiki melden dat Jean Lawrijn één zoon had, en niet twee. Ldhank (overleg) 13 jul 2018 13:52 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op François Krafft. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 okt 2018 05:11 (CEST)[reageer]