Overleg:Geboortenaam
Onderwerp toevoegenHet is onzin om te beweren dat 'geboortenaam' bedoeld is als sekseneutraal alternatief voor 'meisjesnaam'. Al vele jaren voor de wijzigingen in het huwelijks- en naamsrecht (homohuwelijk en de mogelijkheid dat mannen de naam van hun vrouw voeren) werd er geprotesteerd tegen 'meisjesnaam' omdat dit de indruk wekt dat een vrouw een meisje is tot het moment dat ze in het huwelijk treedt. Bovendien is het woord verwarrend want het slaat ook op een voornaam die gewoonlijk aan meisjes gegeven wordt. Verder is het juridisch onjuist omdat je altijd je eigen naam houdt. Wikipedia lijkt hier wel veertig jaar achter te lopen. Bever (overleg) 3 dec 2017 17:35 (CET)
- De bron die in de inleiding wordt gegeven voor het woord 'geboortenaam' als 'sekseneutraal alternatief' slaat de plank behoorlijk mis. Er wordt beweerd dat er "van oudsher een verschil [bestaat] tussen de Belgische en Nederlandse wetgeving: als een Nederlandse vrouw er bij het huwelijk voor kiest om de familienaam van haar man over te nemen, wordt die naam haar officiële familienaam. Een Belgische vrouw behoudt na het huwelijk officieel altijd haar eigen familienaam. In de praktijk kan ze wel de familienaam van haar man gebruiken." Maar die regel geldt in Nederland ook en dat is al zeker een halve eeuw zo, of misschien wel al sinds de invoering van ons Burgerlijk Wetboek in de negentiende eeuw. Gênant dat de Taalunie op haar adviespagina zo'n fout maakt. Maar de pagina is inmiddels geschrapt, dus misschien zijn ze er zelf ook achter en is-ie achter de schermen in revisie. Bever (overleg) 16 apr 2018 01:37 (CEST)
- @Bever: heb je daar ook een bron voor? Want dan zouden we waarschijnlijk de huidige inleiding moeten aanpassen. Trouwens, wellicht dat je deze discussie ook interessant vindt. Encycloon (overleg) 20 jan 2019 17:35 (CET)
gebruik overheid
[brontekst bewerken]Volgens het artikel is de term geboortenaam bedoeld voor gebruik in overheidsstukken, formulieren, communicatie. Op de website van de rijksoverheid heb ik slechts eenmaal het woord gevonden. Ik heb wel de indruk dat het in de zoekfunctie een redirect is naar achternaam. Ook in wetgeving (www.wetten.nl) komt het niet voor. De term meisjesnaam werd veel gebruikt. Ik heb de indruk dat dit nu niet meer het geval is in stukken van de overheid. Achternaam voldoet prima tegenwoordig. Elly (overleg) 20 jan 2019 23:44 (CET)
- In Nederlandse wet- en regelgeving wordt veelal gesproken van 'geslachtsnaam' en soms 'familienaam'. Volgens de Van Dale is de betekenis van 'geboortenaam' trouwens beperkter dan de definitie die in dit artikel gehanteerd wordt, namelijk niet een ander woord voor de achternaam die iemand bij zijn geboorte heeft gekregen (implicerend dat iedereen, gehuwd of ongehuwd, een geboortenaam heeft), maar de 'eigen familienaam van de partner die in een huwelijk de achternaam van zijn of haar partner aanneemt' (het woord is in oktober 2008 toegevoegd). De Van Dale (de gratis versie noch de betaalde) ondersteunt ook niet de bewering dat 'meisjesnaam' de term is die gebruikt wordt voor de achternaam die meisjes bij hun geboorte hebben gekregen: volgens de Van Dale is het de 'eigen familienaam van een gehuwde vrouw' (mijn nadruk). Met andere woorden: volgens de Van Dale worden 'meisjesnaam' en 'geboortenaam' gebruikt ter onderscheiding van de geslachtsnaam van de partner, niet als algemene benaming voor de geslachtsnaam die iemand bij zijn geboorte heeft gekregen. Jeroen N (overleg) 4 feb 2019 16:05 (CET)