Overleg:Glaswol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zijn glaswol vezels gevaarlijk?[bewerken]

Ik ben vermoedelijk niet de enige die zich afvraagt of glaswol vezels slecht voor de longen zijn. Op de ene site word glaswol vezel als gevaarlijk genoemt (o.a. de viva, een vrouwenblad) op de andere site wordt het als veilig doch slechts irriterend genoemd.

Zou het mogelijk zijn dat iemand objectieve informatie kan samenstellen over glaswol vezels?

Hier is een begrafenis advertentie van een timmerman overleden aan asbest kanker, daarin geeft hij aan 'laat je niks wijsmaken'.

www telegraaf nl/binnenland/6674575/__Bizarre_advertentie_dode_bouwvakker__.html?p=16,1 (voeg de punten . in tussen www, en nl) Overleden timmerman in zijn zelf opgestelde rouw advertentie geplaatst in de telegraaf: "Geschrokken? Nou schrik dan nog maar een keer. Laat je niets wijs maken, het is niet alleen asbest, maar ook MDF, glas- en steenwol en meer van dit soort materialen… je gaat er gewoonweg aan kapot."

Het zelfde geld volgens de overleden timmerman voor MDF ( spaanplaten???? ) en steenwol.

Persoonlijk heb ik ook wel eens met glaswol gewerkt, en weet uit ervaring dat het hoogst irriterend is vooral op de huid.

Vragen die op de wikipagina gezet kunnen worden zijn bijvoorbeeld de omvang van een glaswol vezel in micrometers, ik dacht geloofik dat rond de 8 micrometer er gevaar is omdat fagocyten dan hun werk niet meer kunnen doen. (Zie ook artikel over 'vezels')

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vezel

Ik ben zelf niet goed instaat om wikipagina's te maken, daarom plaats ik deze algemene vraag op de overleg pagina. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.208.67.111 (overleg · bijdragen)

Wikipedia is geen instantie die uitsluitsel geeft over het al dan niet gevaarlijk zijn van bepaalde stoffen. Een antwoord op deze vraag is iets voor onderzoekers, niet voor een encyclopedie. Persoonlijk zou ik u het motto van de Hitch Hikers Guide to the Galaxy willen voorhouden: Don't Panic Kleuske 7 mei 2010 12:58 (CEST)
Ik heb nu geen tijd om de info in het artikel te verwerken, maar wil in dit kader wel verwijzen naar het artikel 'Gezondheidsrisico's bij isoleren ernstig onderschat' dat op 3 september 2013 is gepubliceerd nu.nl. Citaat: "Het risico op gezondheidsproblemen bij het isoleren met glas- en steenwol wordt ernstig onderschat. Daarom stuurt een groep experts een brandbrief aan ministers Asscher, Blok en Bussemaker. (…) Toxicologen, chemici en longartsen maken zich zorgen over de alternatieven voor asbest. Die zijn veel schadelijker dan men zich realiseert, stellen zij. "Ik denk dat er veel te gemakkelijk geaccepteerd wordt dat we een vervanging hebben voor asbest. Maar die vervanging is helemaal niet zo goed als we in het begin dachten", aldus hoogleraar en longarts Marjolein Drent." Met vriendelijke groet, Itsme (overleg) 4 dec 2013 01:41 (CET)

Bij een simpele Google nu enige jaren later 'Glaswol gevaarlijk' blijkt dat er letselschade bureau's actief zijn betreffende deze isolatie methoden. De Telegraaf pagina is nog steeds actief echter is de rouwadvertentie foto verdwenen. Ik heb deze foto nog, maar omdat iemand anders deze foto heeft gemaakt kan die helaas niet publiekelijk bezit worden vrees ik. Voor mij is deze man niet voor niets overleden omdat er nu toch onderzoek is, iets wat jaren tijd nodig heeft. Ook treden longartsen eindelijk naar voren. Uit een trieste ervaring weet ik dat bij andere stoffen zoals asbest sommige mensen onder gelijke omstandigheden wel overlijden aan asbestkanker maar dat de ander gewoon gezond blijft. Dus het woord 'mogelijk', begrijp ik ook als het gaat om glaswol. 62.45.156.145 20 okt 2015 19:32 (CEST)