Overleg:Grand Prix-wegrace van de Expo 92

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb grote moeite met de naamgeving van deze Grand Prix. Ik kan nergens een bron vinden die officieel aangeeft dat dit de Grand Prix van de Expo 92 was.

Wat is het geval? In 1988 (en nog jaren daarna) was het verboden om twee GP's in één land te organiseren. Die regel kon worden omzeild door GP's te organiseren van landen die geen goede infrastructuur hadden (zoals de Duitsers bijvoorbeeld deden met de Formule 1 Grand Prix van Luxemburg op de Nürburgring en de Grand Prix van Duitsland in Hockenheim). In 1988 organiseerden de Spanjaarden de Grand Prix van Portugal in Jarama omdat het circuit van Estoril nog niet klaar was. In 1989 was het circuit nog steeds niet klaar en de GP van Portugal werd in eerste instantie afgelast. Daarop bood Jerez aan om deze GP te organiseren. Daarvoor moest een extra vergadering van het bestuur van de FIM worden belegd op de ochtend van 1 maart 1988. De wegracecommissie (CCR) van de FIM mocht daar zelf niet over beslissen, dit kon alleen het hoogste niveau.

De internationale pers was bij aankomst op de Grand Prix van Portugal in Jerez helemaal niet op de hoogte van de naamswijziging naar "Expo 92". Dat werd pas bekendgemaakt op de ochtend van de racedag, 1 mei. Dit besluit was dus genomen door de organisatie zelf, zonder medeweten van de FIM, in mijn ogen onmogelijk. Dat de naam van een sponsor aan een Grand Prix werd verbonden was echter niet ongebruikelijk. De Grand Prix van Spanje heette "XXXIX Gran Premio Marlboro de España de Motociclismo", die van Groot-Brittannië "Shell Oils British Motorcycle Grand Prix" en die van België "GP of Belgium Gauloises Blondes". De GP in Jerez heette trouwens "Gran Premio Campsa Campeonato del Mundo de Motociclismo de Velocidad Expo 92". Daarbij was dus sprake van twee sponsoren: Campsa én de Expo 92. Er zijn dus een aantal zaken die aanwijsbaar niet kloppen en daar heb ik oo bronnen voor. De belangrijkste is de website van de FIM (http://www.motogp.com/en/Results+Statistics/), die tot op de dag van vandaag deze Grand Prix aanduidt als "Portoguese Grand Prix - Jerez". Ook in de uitslagenlijsten van - in elk geval de Nederlandse - pers kwam de naam Expo 92 niet voor, maar wel die van de Grand Prix van Portugal. Ik kan dus niet anders concluderen dan dat we hier spreken van de "Grand Prix-wegrace van Portugal 1988".

Piero (overleg) 30 nov 2017 11:21 (CET)[reageer]

Ik heb er op zich niks tegen als de naam veranderd wordt. Inderdaad zijn de enige bronnen die ik heb kunnen vinden fansites die dit melden. Het feit dat de officiële MotoGP-site aangeeft dat de GP onder de Portugese vlag is gehouden, geeft voor mij de doorslag. Misschien even afwachten of anderen nog een andere mening hebben, maar wat mij betreft kan deze pagina een doorverwijzing worden naar de GP-wegrace van Portugal, of, wanneer deze pagina is aangemaakt, de GP van Portugal 1988. Jordyvandebunt (overleg) 30 nov 2017 15:28 (CET)[reageer]
Dank je. Ik werk eerst de rest van het jaar nog af, dat duurt nog wel een paar weken. Dan publiceer ik alles in één keer. Groet, Piero (overleg) 30 nov 2017 18:10 (CET)[reageer]