Overleg:Grootmeester (schaken)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik meende dat een rating alleen niet voldoende is voor een internationale grootmeestersnorm, er moeten toch ook bepaalde toernooi resultaten zijn? TeunSpaans 5 nov 2003 10:47 (CET)


De term "grootmeester" is niet alleen in het schaken van betekenis. In bijvoorbeeld de Vrijmetselarij wordt het ook gebruikt. --Taka 13 mei 2004 15:25 (CEST)

Ook bepaalde schilders zijn grootmeesters... Neem Rembrant van Rijn bijvoorbeeld (BigB 31 okt 2004 00:59 (CEST))
Zolang er nog geen ander artikel over grootmeesters is, is er toch geen noodzaak tot het maken van een doorverwijspagina? Als grootmeester (vrijmetselarij) of grootmeester (schilder) geschreven zijn, zou dit artikel eventueel verplaatst kunnen worden, of zou er een grootmeester (doorverwijspagina) gemaakt kunnen worden... - Puck 31 okt 2004 01:59 (CEST)
Ik heb de doorverwijziging toegevoegd. Idem ga ik nog voor Meester doen. Pascal 31 okt 2004 09:36 (CET)

Er is een hoop discussie of er 2 of 3 normen nodig zijn voor een GM-titel. In de theorie zijn dit er 2, maar practisch gezien altijd 3. Omdat Rob dit terecht uit de lucht vond vallen, heb ik een voorstel gemaakt om dit gat te verklaren. Er staat namelijk ook nog een stuk in het schaakcafe over. Het lijkt mij interessante informatie omdat in de media meestal wordt gesproken over 3 normen. In eerste instantie kwam mij dit stuk als onbetrouwbaar over, omdat ik dacht dat er altijd 3 normen nodig waren. Is deze aanpassing iets: Als er een tweede grootmeesterresultaat behaald is en de speler op enig moment een virtuele (niet noodzakelijk gepubliceerde) rating van 2500 (2300 voor WGM) heeft gehad, dan kan de titel bij de FIDE worden aangevraagd. In de praktijk zijn er echter meestal 3 grootmeesterresultaten nodig om aan aanvullende criteria te voldoen. --Beeblebrox 31 aug 2006 23:26 (CEST)

Wat betreft de twee normen heb ik me gebaseerd op de officiële richtlijnen van de FIDE (zie FIDE website). Waarom er elders vaak over drie normen gesproken wordt is mij inderdaad niet geheel duidelijk. Kan jij helder aangeven onder welke omstandigheden er toch drie normen noodzakelijk zouden zijn? Bob.v.R 31 aug 2006 23:39 (CEST)
eenvoudig rekenvoorbeeld: Grootmeesterresultaat 1 duurt het toernooi 13 ronden. Bij grootmeesterresultaat 2 duurt het toernooi 11 ronden. Je voldoet nu niet aan de eis van minimaal 27 partijen (13+9=22) en moet gedurende een ander toernooi een derde resultaat boeken. Natuurlijk heeft de FIDE weer wat uitzonderingen bedacht, maar dat geldt ook voor de TPR eis... --Beeblebrox 1 sep 2006 00:11 (CEST)