Overleg:Heer Halewijn zong een liedekijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Volgens mij is de betekenis van het Halewijnlied de fundamentele keuze tussen een avontuurlijk leven en een veilig leven. Een avontuur kan leiden tot triomf of tot ondergang. De triomf is groot, de ondergang frequent. Ouders en vrienden zullen avontuurlijke geesten altijd bezweren niet voor het avontuur te kiezen, omdat het risico op ondergang groot is. In deze ballade kiest de jongeling toch voor het avontuur, voor de grandioze zelfontplooiing die gepaard gaat met een enorme beproeving. In tegenstelling tot alle verwachtingen, overwint ze de beproeving, dankzij haar vernuft en moed. Bij thuiskomst wordt haar triomf gevierd en vergeten de vertrouwelingen al te gemakkelijk dat zij een ander advies gegeven hadden. Zo vergaat het de moedigen: hebben zij succes door een keuze te maken tegen alle gezond verstand in, dan worden zij gevierd. Vergaat het hen slecht, wat meestal het geval is, dan hadden zij de waarschuwingen maar niet in de wind moeten slaan. In de volkscultuur vindt men dan ook veel voorbeelden waarin de avonturier ten onder gaat. Het Halewijnlied is eerder uitzonderlijk omdat het de traditioneel miniem geachte kans op triomf in de verf zet.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Knotwilg (overleg · bijdragen) 27 maart 2011 14:00 (CEST)

Liedtekst[bron bewerken]

Sinds gisteren staat de liedtekst ook op Wikisource, s:Heer Halewijn zong een liedekijn. Mijn voorstel is om de tekst (die hier immers feitelijk niet hoort) hier te verwijderen en te vervangen door het Wikisource-linksjabloon. De Wikischim (overleg) 9 jan 2017 20:11 (CET)

Externe links aangepast[bron bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Heer Halewijn zong een liedekijn. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 nov 2019 14:33 (CET)