Overleg:Heterotopie (filosofie)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Suggesties ter verbetering van het artikel[brontekst bewerken]

  1. Er staan nu een reeks afbeeldingen. Afbeeldingen zijn altijd welkom, maar ze moeten we duidelijk zijn. Nu is het in zekere zin voor de lezer niet duidelijk waarom die afbeeldingen in kwestie voorbeelden zijn van heterotopie. Misschien moet je het ook terugbrengen tot een (duidelijk) voorbeeld.
  2. de inleiding is al beter dan eerst, maar nog steeds niet volledig op punt lijkt me. Er ontbreekt met andere woorden een korte 'definitie' of kernachtige beschrijving waarover het gaat. Nu is het eerste dat men weet dat Foucault het heeft uitgevonden (ik zou dat een paar zinnen verder pas zeggen) en dan dat het 'noch privaat noch publiek is'. Maar wat is privaat noch publiek? Mijn Kat? Het woord? Ik beginnen met iets van de aard: 'Heterotopie (Grieks [...]) is neologisme van Michel Foucault dat verwijst naar een soort ruimte, die in verbinding staat met andere plaatsen, maar tegelijkertijd die verbindingen opschort, neutraliseert of omdraait. Deze verdraaiingen kunnen zowel gebeuren op ruimtelijk vlak (er zijn en er niet zijn) als op temporeel vlak (in de tijd en tegelijk vluchtig dan wel eeuwig). In het laatste geval spreekt Foucault ook van heterochronie.' Vervolgens kan je nog specificeren en liefst ook illustreren met een voorbeeld. Bv. 'Een voorbeeld is het kerkhof, dat een ruimte is die bemiddelt tussen de levenden en de doden, op temporeel vlak in verhouding staat tot het 'eeuwige' en waar men pas kan heen verhuizen als men dood is.' Zoiets.
  3. Op de site www.heterotopiastudies.com staat nog enkele interessante teksten die het concreter en duidelijker kunnen maken: zie hier.
  4. Ik zou bij de zes eigenschappen of wel zorgen dat het ervoor vrij duidelijk is waarover het gaat (zodat de lezer zelf wel de voorbeelden kan invullen) dan wel de voorbeelden beter uitwerken. Waarom is een vakantiedorp een voorbeeld ervan? En waarom net een museum? Enzovoort (een voorbeeld per zaak is dan genoeg).
  5. In hoeverre bestaat er daadwerkelijk een relatie met de derde ruimte bij de Grieken?
  6. Hoe verhoudt dit artikel van Foucault zich net tot Borges' vreemde verwijzing naar die Chinese encyclopedie? daar leek het meer om een ruimte te gaan waar conceptuele zaken samenkwamen die reëel niet naast elkaar konden voorkomen.
  7. Eventueel zou je dit vorige punt, samen met het aantal vermeldingen uit de inleiding halen (je kan er wel vermelden dat het maar een paar keer vermeld wordt). In een inleiding zou echt de kern moeten staan.

Ik laat het even hier bij. Meglosko (overleg) 29 sep 2013 21:00 (CEST)[reageer]

Antwoord 'Suggesties ter verbetering'[brontekst bewerken]

Beste Meglosko, hierbij antwoord op uw suggesties; waarbij ik wil opmerken dat Foucault moeilijk te interpreteren is.

  1. De afbeeldingen sluiten aan op wat Foucault de kenmerken van heterotopie noemt. Voor de duidelijkheid heb ik nog 2 hedendaagse afbeeldingen (postuum wb F) toegevoegd waaruit blijkt wat Foucault bedoelt met heterotopie. Terugbrengen tot 1 voorbeeld geeft geen juist beeld.
  2. De inleiding gesplitst in een 'korte definitie' en een extra kopje 'Omschrijving'. Essentieel is dat het begrip een neologisme van Michel Foucault is. Dus prima in de inleiding.
    1. Privaat en publiek inmiddels gelinkt. Foucault heeft zo zijn eigen begrippen. Bij publiek is er twijfel over Publiekrecht en Algemeen belang.
    2. Het voorbeeld van het kerkhof stond er al.
  3. Uw suggestie opgenomen onder 'Externe link'.
  4. Het is niet de bedoeling om binnen wiki allerlei persoonlijke ingtepretaties te geven. Men baseert zich slechts op verifieerbare bronnen.
  5. Een derde ruimte bij de Grieken is de agora.
  6. HB weet niet wat u hier bedoelt.
  7. Verwijzing naar punt 6.

Overigens begrijp ik niet waarom u zelf geen aanpassingen doet. Dat is een ieder toegestaan. Haagschebluf (overleg) 25 dec 2015 08:37 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Heterotopie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 jan 2020 21:57 (CET)[reageer]