Overleg:Huis van Afgevaardigden (Verenigde Staten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Huis van Afgevaardigden bestaat niet alleen in de Verenigde staten. Eigenlijk zou het artikel ook informatie over andere landen (of opsomming) en over het begrip in het algemeen moeten bevatten.--hardscarf 25 aug 2005 23:58 (CEST)

Federaal vs. per staat[bewerken]

Elke staat heeft zelf ook èn een Huis van Afgevaardigden èn een Senaat. Dat blijkt helaas niet uit deze tekst en uit die over de Senaat. Sterker nog: het lijkt erop dat de Gouverneur alleenheerser is in zijn eigen staat. Maf idee in hèt land van de checks & balances. 2NG 23 jan 2009 01:39 (CET)

Dat iedere staat een eigen huis heeft kan op de artikelen over die staten en kan wellicht hier kort genoemd worden. Het zou te ver gaan om het hele systeem hier te bespreken. Dat zou beter op Verenigde Staten kunnen gebeuren. Overigens heeft Nebraska slechts één kamer in haar wetgevende vergadering.--Kalsermar 23 jan 2009 16:19 (CET)

Ik stel voor om het in een aparte paragraaf "Bestuursstructuur" in het artikel Staten van de Verenigde Staten te behandelen en daarheen ook in dit artikel te verwijzen. 2NG 24 jan 2009 01:17 (CET)

Voel je vrij en ga je gang!--Kalsermar 26 jan 2009 16:15 (CET)


Resident Commissioner[bewerken]

Van 1907 tot 1937 zonden de Filipijnen twee "Resident Commissioners" naar het Amerikaans Huis van Afgevaardigden. Van 1937 tot 1946 was het er nog maar één. Tegenwoordig geldt hetzelfde nog voor Puerto Rico (waar ik trouwens op dit artikel niets over kan terugvinden). Weet iemand of er een goede (en geaccepteerde) Nederlandse vertaling voor "Resident Commissioner" is? Magalhães (overleg) 16 aug 2011 13:54 (CEST)

Vragen[bewerken]

Wat doet het huis eigenlijk? Wetten maken? Goedkeuren? En hoeveel meerderheid is er dan nodig? En mogen beide partijen wetsvoorstel/moties indieneN, alleen de grootste partij of de president? Moet de senaat hier ook genoemd worden?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 4.25.157.143 (overleg · bijdragen)

Hier kun je er veel over lezen... scroll iets naar beneden om specifiek over het Huis te lezen. Kalsermar (overleg) 9 nov 2012 16:40 (CET)
Na bwc: Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland. De Amerikaanse Senaat is vergelijkbaar met onze Eerste Kamer. (Samen heten ze het Congres.) In beide huizen kunnen initiatief wetsontwerpen worden ingediend, besproken en gewijzigd. Vaak worden over één onderwerp in beide huizen min of meer tegelijkertijd een wetsontwerp ingediend en besproken. Er ligt dan vaak een goedgekeurd wetsontwerp in beide huizen, maar met (soms grote) onderlinge verschillen. Die verschillen moeten dan "wegonderhandeld" worden, zodat er één eindvoorstel komt dat door beide huizen wordt goedgekeurd. De president moet het voorstel dan ondertekenen om het wet te laten worden. De president heeft het recht van veto, in welk geval het afgekeurde wetsvoorstel, met redenen omgekleed, terug gaat naar beide huizen. Die kunnen ervoor kiezen om het voorstel alsnog te wijzigen, of het veto te overrulen. Hiervoor is in beide huizen een twee-derde meerderheid nodig. Deze opzet op nationaal niveau wordt overigens gespiegeld op staatsniveau, waar wetten worden ondertekend, of afgekeurd door de Gouverneur. W\|/haledad (zegt u het maar) 9 nov 2012 16:43 (CET)
Natuurlijk is een mooi om door te verwijzen naar een externe pagina. Nog mooier zou het zijn om het wikipedia-artikel aan te vullen. Magalhães (overleg) 9 nov 2012 20:38 (CET)
vjvegjg is ons motto!Kalsermar (overleg) 10 nov 2012 02:49 (CET)
Ik zou me er direct op gestort hebben als ik me specialiseerde op de VS. Het heeft echter me wel op het idee gebracht om de verwante Filipijnse artikelen aan te gaan pakken. Magalhães (overleg) 10 nov 2012 16:36 (CET)