Overleg:Johann Wolfgang von Goethe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Goethe en de islam[bewerken]

Onder het kopje `Goethe en de islam` staat het woord geheimraad. Kan iemand mij vertellen wat dit is? Heb trouwens nog nooit een pagina aangemaakt (verbeter voornamelijk spelfouten :), dus weet niet of ik dit nu op de goede manier heb gedaan. Vinvlugt 5 mrt 2008 20:08 (CET)

filologie en Arabistiek?[bewerken]

Volgens het autobiografische 'Dichtung und Wahrheit' wenst Goethe bovenal de oudheidkunde te studeren. Zijn vader staat er echter op dat hij een rechtenstudie volgt, zoals hij zelf ook gedaan heeft. In het toelatingsgesprek bij de universiteit vertelt hij dit, en hem wordt geadviseerd om langs de weg van de rechtenstudie, een studie in de oudheidkunde te volgen. Naast de juridische colleges bezoekt Goethe zoveel mogelijk andere colleges, zowel in de oudheidkunde als de literatuurgeschiedenis en de medicijnen. De filologie en de arabistiek worden NERGENS genoemd. Wat is de bron hiervoor geweest?!– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.139.113.121 (overleg · bijdragen)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Goethe Skating.jpg[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Goethe Skating.jpg, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20090211. --E85Bot 12 feb 2009 02:02 (CET)

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Goethe Skating.jpg[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Goethe Skating.jpg, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20090227. --E85Bot 28 feb 2009 02:00 (CET)

Goethe géén exponent van het sentimentaisme in de literatuur[bewerken]

Als Goethe na zijn vroegste periode ergens een hekel aan had was het wel aan een genre literatuur dat men - veel later - met 'sentimentalisme' is gaan aanduiden. Zoals de Duitse kenner van de romantiek Rüdiger Safranski stelt, had Goethe zelf al gauw genoeg van het extreme van de Romantici en van hun cultus van het ik. Hij raakte juist steeds sterker objectief gericht, interesseerde zich primair voor de natuurwetenschappen, en moest niets hebben van de katholiek-christelijke inslag van sommige Romantici. Hij stond er ook op dat hij niet tot de Romantische Schule gerekend werd. (Interview van Pieter Steinz met Safranski in NRC Handelsblad boeken van 22 mei 2009). Zie ook Rüdiger Safranski Romantiek. Een Duitse affaire. Vertaling Mark Wildschut. Atlas 2009.--Dolph Kohnstamm 25 mei 2009 10:59 (CEST)

Onduidelijke formulering[bewerken]

Bij het "latere leven" staat de zin: "Nadat hij ongeschonden de plunderingen van de soldaten van Napoleon had doorstaan, ...." Waarschijnlijk bedoelde de schrijver van deze zin dat Goethe's huis niet geplunderd werd. Nu lijkt het alsof het woord 'ongeschonden' betrekking heeft op de mens J.W. Goethe. Aan de schrijver: wil je duidelijk formuleren wat je echt bedoeld? Franzcourtens 30 sep 2010 22:42 (CEST)

Leemtes in de biografie[bewerken]

De levensbeschrijving van Goethe vertoont duidelijke leemtes. Zo lijkt het alsof er tussen de Italiaanse reis en het jaar 1794 helemaal niets gebeurd is. Arthur 69 (overleg) 30 apr 2018 10:15 (CEST) Arthur 69