Overleg:Joris Houwen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Om een aantal redenen vind ik dit artikel in deze vorm niet echt geschikt voor Wikipedia. Zo is de stijl vaak weinig encyclopedisch. Bijvoorbeeld: "Tussen twee adempozen door vraagt hij zich af, wat er Houwen te wachten staat" en "Houwen moet er zich in zijn sas hebben gevoeld".

Verder staat er veel informatie in het artikel die weinig tot niets meer heeft te maken met het onderwerp. De volgende lange passage gaat bijvoorbeeld over de overleden echtgenoot van een gravin die Houwen eens op haar kasteel ontving:

"D'Ydewalle (sinds 1933 bevriend met Leon Degrelle en actief in de Rexbeweging) brak met Rex en trad tijdens de oorlog toe tot het Geheim Leger. In 1944 werd hij opgepakt en tot dwangarbeid veroordeeld op de beschuldiging een spion te helpen, werkweigeraars te steunen en de BBC te beluisteren. In juni 1944 overleed hij op weg naar het kamp Straubingen. D'Ydewalle was zich bewust van de taalbarrière tussen de adel en de bevolking. Zijn stelling was dat elites de lokale gemeenschap moeten leren kennen door Nederlands te spreken."

Ook wordt breed uit de doeken gedaan wat Louis Paul Boon schreef over de verzen in een door Houwen geïllustreerde dichtbundel.

Vaak is bovendien de vraag op welke – betrouwbare en gezaghebbende – bron(nen) bepaalde passages gebaseerd zijn. Zoals deze nogal hoogdravende en weinig encyclopedische alinea:

"Toch is er achter de schilderijen een psychologische logica te zien die refereert aan zijn jeugd. Van kindsbeen af is hij vertrouwd met de wereld zoals Permeke die schildert. Voor Houwen zijn dit de beelden uit zijn kinderjaren waarvan hij de kleur en de vormentaal herkent. Na 'zijn' oorlog is schilderen een hernieuwd contact met de realiteit, om niet te “vergeten” dat de mens zich de wereld laat ontstelen."

Of deze zinsnede uit het begin:

"gekend van een veelzijdig palet met verrassende stillevens".

Waaruit blijkt dat hij nog altijd als zodanig 'gekend' (bekend) is? Zijn er enigszins gezaghebbende overzichtswerken waarin dat wordt beweerd of waarin Houwen überhaupt aan bod komt? Marrakech (overleg) 4 okt 2016 15:05 (CEST)Reageren

Ik ben het volledig met je eens Marrakech, deze versie kan een update gebruiken...Benedict Wydooghe (overleg) 5 okt 2016 11:56 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Joris Houwen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 jan 2018 20:27 (CET)Reageren