Overleg:Kathedraal van Saint-Denis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

...werden de resten van Marie-Antoinette en Lodewijk XIV van Frankrijk hier begraven... Het lijkt me dat hier Lodewijk XVI bedoeld wordt. Overigens weet de Franse Wikipedia te melden dat het lichaam van Lodewijk XVI nooit is teruggevonden en dat er een onbekende aan de zijde van Marie-Antoinette is begraven.

Bovenstaande opmerking (van mijn hand, overigens) over het begraven van "een onbekende" is inmiddels uit de Frans Wikipedia geschrapt. Mvdleeuw 17 feb 2007 22:24 (CET)

Een van de problemen met het terugvinden van slachtoffers van de guillotine is dat ze vrijwel onherkenbaar waren. DNA onderzoek bestond nog niet. Louis Capet, was echter de enige die in een doodskist is begraven. Daarnaast heeft een toeschouwer nauwkeurig aangetekend waar Lodewijk "begraven" is en heeft daar merktekens geplaatst. Toen Lodewijk XVIII zijn broer zocht, zijn er resten van de kist gevonden en zeer waarschijnlijk ook resten van het lichaam. Marie-Antoinette is "herkend" aan de hand van haar botstructuur (dit is dus al veel minder waarschijnlijk). Deze resten zijn begraven in het Koninklijk Mausoleum. Overigens heeft Lodewijk XVIII ook gezocht naar zijn zus Elisabeth op een andere begraafplaats, maar haar lichaam was zo ver vergaan dat het niet terug gevonden is. Op de plek waar Lodewijk XVI en Marie-Antoinette zijn "begraven" staat nu de Chapelle expiatoire. 77.167.212.162 16 mrt 2013 21:13 (CET)

Saint -> Sint[bewerken]

Kunnen we Saint niet overal door Sint vervangen? Of heet de abdijkerk in het Nederlands werkelijk zo? Bij mijn weten noemt men de heilige gewoon "De heilige Sint Denis" 88.147.10.71 13 aug 2007 18:54 (CEST)

"De heilige Sint" is wel een beetje dubbelop. Verder worden dergelijke titels op wikipedia zoveel mogelijk weggelaten. Saint-Denis wordt hier echter gebruikt als naam van de voorstad Saint-Denis. De persoon heet gewoon Dionysius van Parijs, zonder sint of heilige.--Joostik (overleg) 7 jun 2013 12:21 (CEST)