Overleg:Kayfabe

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Martix in het onderwerp Inleiding

Inleiding[brontekst bewerken]

@Cnuddearthur: Dank je voor het verwijderen van de zin; de bedoeling van een artikel op in een encyclopedie is natuurlijk om bij begrippen en kwesties een duidelijke, ondubbelzinnige definitie/duiding van het beschreven begrip of onderwerp te geven, en die eventueel dan m.b.v. voorbeelden nader toe te lichten/zo duidelijk mogelijk te maken. Anders gezegd, – en zeker voor het onderwerp kayfabe – lijkt mij dan dat het wenselijk is om alle ambivalentie en ambiguïteit te vermijden en weg te nemen voor zover die in het (dagelijks) gebruik (in het vakgebied of in het kader van het onderwerp) wordt gebruikt. De korte woordenboekdefinitie die nu door de eerste bron is gegeven (analoog aan het Engelstalige artikel) zou immers eigenlijk al volstaan als gevraagd wordt om het in een tot drie zinnen uit te leggen.
Dat er "fans" zijn (en blijven) die alles voor waarheid aannemen – en veronderstellen of overtuigd zijn dat hetgeen dat gepresenteerd wordt 24/7 voortduurt, ook buiten de wedstrijden, toernooien en uitzendingen om, doet niets af aan aan werkelijkheid en die lezers behoeven in de beschrijvingen en omschrijvingen op de (Nederlandstalige) Wikipedia niet met fluwelen handschoenen en diplomatieke formuleringen benaderd of toegesproken te worden. Ik denk dat de gevoeligheid hieromtrent ook meer speelt in de Amerikaanse cultuur, en daarmee op de Engelstalige Wikipedia, waar het (als ik de artikelen daar zo lees) een wat meer omstreden/gevoelig onderwerp is om over te schrijven(?)
Wat ik bedoel is, de meeste mensen kijken bijvoorbeeld naar films over superhelden in de bioscoop of thuis, en gedurende de film treedt dan het begrip "Suspension of disbelief" voor vrijwel alle kijkers op, maar als de film eenmaal is afgelopen, hervatten de kijkers zich in de werkelijkheid en verwacht niemand de Marvel superhelden in het echt tegen te komen. Ik veronderstel (maar dat is natuurlijk een – eigen – aanname) dat in de Amerikaanse cultuur, en dan met name bij (kinderen onder) de fans van professioneel worstelen (naar mijn idee een ongelukkige terminologie, maar het is nu eenmaal zo), er (veel) mensen zijn die niet te overtuigen zijn dat er binnen dit onderwerp veel fictieve elementen zijn. Ik kan me herinneren dat in de jaren 1980, toen dit genre in Nederland (en mogelijk/waarschijnlijk ook in België, onder meer door Sky Channel destijds) een kortdurende opleving van populariteit beleefde, mijn klas- en schoolgenoten bijvoorbeeld alle perikelen omtrent Hulk Hogan als absolute realiteit accepteerden. Maar – en nu kom ik wellicht wat omslachtig bij mijn punt – denk ik er op de Nederlandstalige Wikipedia niet zo om- en voorzichtig 'om de hete brei heen' gedanst hoeft te worden (zoals men dat op de Engelstalige Wikipedia wel doet, zo is mijn indruk).

Tot slot: het viel me wel op dat in veel of een aantal artikelen van jouw hand (althans, die artikelen die ik steekproefsgewijs even heb doorgelezen), sommige incidenten en voorvallen bijna integraal of nagenoeg in in gelijke gedetailleerdheid terugkomen, zoals bijvoorbeeld die "Montreal Screwjob" (met/en o.a. Bret Hart en Vince McMahon).
Ik sluit niet uit dat mijn indruk niet juist is, en/of dat het puur toeval is welke artikelen ik heb doorgelezen, maar nu dat incident in een artikel benoemd is, in het veelal voldoende om er dan in andere artikelen – waarbij het voor de context belangrijk is de kwestie te belichten/te benoemen – naar te verwijzen, via {{Zie ook}}-sjablonen of met wikilink in een korte, bondige zin. Misschien handig om te weten is dat er een andere collega, te weten 'Gebruiker:87lieven', ook over WWE/WWF onderwerpen schrijft of heeft geschreven. Met vriendelijke groet -- martix (overleg) 15 dec 2018 13:03 (CET)Reageren

Beste, het leeft ginds meer dan hier. Dat leid ik af uit wat u bedoelt. En dat is een terechte opmerking. Daarom ben ik bereid subkoppen weg te halen als u dat goed vind, als dit de encyclopedie ten goede komt. Het was mijn goede intentie artikelen over professioneel worstelen te creëren en "op te ruimen". Ik sta daar nog steeds achter. Daarna wilde ik beginnen met het schrijven van "iets ernstigere" materie. Eerst Wikipedia leren gebruiken :)
Wat Montreal Screwjob betreft... Tja, enkele artikelen waar het thema in opduikt zijn rechtstreeks verbonden met het incident. Toevallig herwerkte ik al enkele pagina's (zoals Jim Neidhart of Davey Boy Smith) waarbij personen er (on)rechtstreeks mee te maken hadden. Dat catalogiseer ik als zijnde toeval. Ik zie het probleem niet, tenzij je dat nog even wil verduidelijken. Kayfabe werd tijdens het evenement Survivor Series 1997 in Montreal nadrukkelijk 'aan de laars gelapt' door de WWE. Sterker nog, binnen de worstelwereld in zijn geheel. Eerder trad een incident op in Madison Square Garden, met gelijkaardige taferelen en tegen dezelfde achtergrond. Enkele worstelaars die een transfer maakten naar een andere organisatie. Maar ik ben bereid dit aan te passen. Graag een seintje. Groeten Cnuddearthur (overleg) 20 dec 2018 0:25 (CET)
@Cnuddearthur: Ik heb het overleg voortgezet op uw overlegpagina omdat het (1-op-1) overleg hier deze OP te veel zou vullen. Groeten -- martix (overleg) 21 dec 2018 14:57 (CET)Reageren