Overleg:Keizer Frederik III (1415-1493)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CousinTree.svg

In de tekst staat dat Ladislaus Posthumus een neef was van Frederik III. Klopt dit wel want ik kan geen dezelfde grootouder tussen deze twee vinden. Of een grootouder van Ladislaus, die ouder van Frederik is. Dat ook niet. Ladislaus is tevens niet de zoon van een schoonzus/broer van Frederik. Als het een second cousin is (zie rechts) zou dat wel in de tekst moeten staan en kan het dus eigenlijk geen neef genoemd worden.--Argilio (overleg) 16 mrt 2011 18:08 (CET)

Ze zaten beide in huis Habsburg, dus ergens moet er een gezamenlijke voorvader zijn. Zoals dit plaatje laat zien, was Albert II van Oostenrijk de over-overgrootvader van Ladislaus, van wie Frederik III een achterkleinzoon is. In jouw diagram zit Fred dan in het hokje "second cousin once removed", ofwel (denk ik) directe achter-achterneef. --BDijkstra (overleg) 18 mrt 2011 11:27 (CET)
Ah da's duidelijk. Ladislaus is dus de achterkleinzoon van Frederiks oudoom. Ik zal in de tekst "verre neef" zetten, da's ook duidelijk als iemand uit die groene hokjes zijnde die geen directe neef is. Ik weet namelijk niet wat de Nederlamdse benamingen voor al die familieleden zijn.--Argilio (overleg) 18 mrt 2011 15:41 (CET)

verloren aan/van koning matthias[bewerken]

wat ik mis, is dat (een deel van) oostenrijk (inclusief wenen, dat hoofdstad werd van hongarije) niet lang in het bezit is geweest van frederik.

er wordt geschreven "oostenrijk". liever zie ik een andere benaming waardoor duidelijk wordt dat frederik níet de leider was van het oostenrijk zo als wij dat nu kennen........

Het klopt dat dit beperkte artikel geen aandacht besteed aan de oorlog met Hongarije, dat is echt een gemis.
Wat Oostenrijk betreft maakt het artikel redelijk duidelijk dat Frederik niet over alle Oostenrijkse erflanden heerste. Hij erft zowel Neder-Oostenrijk als Opper-Oostenrijk en in tweede zin van het kopje 'Leven' staat dat hij 'hertog van Oostenrijk (in de Leopoldische-Innerösterreich lijn)' werd. Maar het kan zeker beter. Verbeteringen mag iedereen trouwens zelfs maken. Sir Iain overleg 16 nov 2018 22:41 (CET)