Overleg:Kozijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De tweede paragraaf is niet geheel afgeschreven. Kan iemand dit verzorgen?

Penant[bewerken]

Op illustratie kruiskozijn wordt het spijltje in het midden van het kozijn penant genoemd. Volgens het artikel penant is een penant het stuk muur tussen twee (nabije) ramen. Hoe zit dat? -- Robb 14 sep 2009 14:01 (CEST)

wijz[bewerken]

De tekst in dit lemma: Het doel van een kozijn is om een gladde opening te bieden waarin een raam of deur naadloos kan sluiten. Bij ramen die niet open kunnen, wordt het raam vast in het kozijn bevestigd, etc

  • in de eerste plaats, wat is een gladde opening in dit verband? slaat nergens op een raam past ook in een ruwe opening cq ongeverfde opening.
  • wanneer een deur of raam naadloos wordt aangebracht kan deze nl niet meer worden geopend.
  • en tenslotte, wanneer een raam niet geopend kan worden, wordt het vast gezet, wat een kul.

77.248.148.156 12 mrt 2012 00:21 (CET)

Tegen Tegen omdat:
  1. met gladde opening een goed aansluitende, passende opening wordt bedoeld (die inderdaad ook glad wordt gefabriceerd)
  2. naadloos aansluitend een vrij recente uitdrukking is die inhoudt "vloeiend, keurig op elkaar aansluitend", en niet betekent "zonder enige lucht ertussen"
  3. er niet staat dat een niet-openend raam wordt vastgezet, maar dat zo'n niet-openend raam ófwel vast in het kozijn bevestigd is, ófwel het glas rechtstreeks in het kozijn is geplaatst (m.a.w. dit zijn de bevestigingsmethoden van een raam dat niet geopend kan worden)
Ten vierde was in de gewijzigde versie informatie verdwenen. --ErikvanB (overleg) 12 mrt 2012 00:49 (CET)
Geen idee wat met "gladde opening" wordt bedoeld. Ook niet wat "glad fabriceren" is. --VanBuren (overleg) 14 mrt 2012 21:26 (CET)


1) een gladde opening is geen bouwkundige term, een passende opening is beter, maar overbodig;
2) naadloos is in dit verband een misleidende term, "vloeiend, keurig op elkaar aansluitend" past beter in de autoindustrie, en is derhalve een overbodige aanduiding in dit (kozijn) verband;
3) weer een opmerking cq beschrijving die er niet toe doet.

de huidige beschrijving rammelt is verre van volledig:
Een kozijn wordt geplaatst in een muuropening en wordt permanent aan deze muur bevestigd. In de door een kozijn omlijste opening kan een deur of een raam met vensterglas worden geplaatst met behulp van hang-en-sluitwerk zoals scharnieren en sloten. Vensterglas, al dan niet ingebouwd in bijvoorbeeld een houten raam, kan ook permanent in een kozijn worden vastgezet.
In België of Duitsland wordt een kozijn in een muuropening geplaatst, in Nederland is het gebruikelijk dat een kozijn eerst wordt gesteld en daarna wordt ingemetseld, dit is de traditionele gang van zaken. Een kozijn kan ook in een gevelelement worden aagevoerd en worden geplaatst. Voor binnenkozijnen gaat het weer anders, daarom is de eerste zinssnede Een kozijn wordt geplaatst in een muuropening en wordt permanent aan deze muur bevestigd een foutieve onvolledige aanduiding en derhalve overbodig hier. Er zijn ook binnenkozijnen die makkelijk zijn te vervangen als ze zijn beschadigd, deze kozijnen zijn dus niet permanent aan het omliggende muurwerk verbonden.

In een kozijn kan meer dan een raam deur of glas worden geplaatst, denk aan roosters luiken gordijnen venetianblinds. Niet alle elementen worden van scharnieren en sloten voorzien, denk aan schuiframen horizontaal dan wel verticaal, schuifdeuren dubbele openslaande deuren, roldeuren hefdeuren deuren met een klinkbediening draaiend op gehengen. Glas wordt niet ingebouwd in een raam, maar glas wordt gezet of aangebracht.

mijn wijz van bv 15 jan 2012: Een kozijn is een omranding voor een raam, deur, glasopening of een ander element. Deze elementen dienen een verschillend doel; een deur geeft toegang tot een gebouw of ruimte; een kozijn als glasopening laat licht toe aan het achter gelegen vertrek; een kozijn met een beweegbaar raam, voorzien van glas, heeft een tweeledig doel namelijk licht- en luchttoetreding; een luik in gesloten toestand biedt bescherming en verduistert de ruimte waarvoor het is aangebracht.

of deze van 1 maart jl: Een kozijn is een omranding voor een raam, deur, glasopening of een ander element. Meestal is een kozijn rechthoekig van vorm en kan uit meerdere elementen bestaan, waarin de elementen eerder genoemd, kunnen worden aangebracht, zie figuur verder op in dit lemma.

of deze: Deze elementen worden aan één van de stijlen van het kozijn bevestigd of afgehangen en hebben een verschillende functie. Een kozijn is meestal rechthoekig van vorm en wordt bijvoorbeeld van hout, aluminium, staal of kunststof gemaakt.

allemaal beter dan de tekst met de 'gladde opening' ...
77.248.148.156 21 mrt 2012 16:31 (CET)
"gladde opening" is nmm inderdaad onjuist. Ruwweg is het credo qua vormgeving "gelijk is ongelijk". Vooral boven het buitenraam zit het kozijn niet gelijk en dient een druiphol zijn werk te kunnen doen. Sonty (overleg) 21 mrt 2012 18:58 (CET)

Semibeveiliging[bewerken]

In verband met een doorgaande bewerkingsoorlog is dit lemma voor een week beveiligd tegen anoniem bewerken. Bijdragers worden hierbij opgeroepen om hier tot consensus te komen eerst. KroySquare.jpgDirkVE overleg 13 mrt 2012 12:25 (CET)