Overleg:Levensstijl

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Valhallasw-toolserver-botje in het onderwerp Referenties gevonden in artikelgeschiedenis

Barbarisme[brontekst bewerken]

Hoewel het voor de hand ligt te veronderstellen dat 'levensstijl' wel ontleend zal zijn aan het Engelse 'lifestyle' en daarmee een barbarisme zou zijn (dat zich dan op 'ongewenste' wijze in de plaats stelt van 'levenswijze' en 'leefwijze') lijkt het toch niet zo simpel te liggen. Het woord is in het Nederlands al af en toe in de 19e eeuw te vinden en zowel het Woordenboek der Nederlandsche Taal als de 'dikke' Van Dale van 1976 geven een citaat van ene Marie Joseph Brusse uit 1909 ([1]). De Van Dale geeft daarbij nog een citaat van Huizinga. Ook in de krantenbank van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek zien we het woord vanaf het begin van de twintigste eeuw opduiken: [2]. Wel is levenswijze/levenswijs aanzienlijk ouder, maar als 'levensstijl' ooit al een barbarisme was (wat zonder andere bronnen nog geenszins vaststaat) lijkt me dat het thans beslist niet (meer) als barbarisme wordt gevoeld. Paul B (overleg) 9 jun 2015 22:15 (CEST)Reageren

Roken, alcohol, bewegen en onderzoek[brontekst bewerken]

oor roken is uitgegaan van degenen die dagelijks rookten. Hieronder vallen zowel de matige rokers (minder dan 20 sigaretten per dag) als de zware rokers (20 sigaretten of meer per dag).

Voor het gebruik van alcohol is uitgegaan van de zware drinkers. In dit onderzoek zijn dat jongeren die minstens één dag per week 6 of meer glazen alcohol dronken. Bij het gebruik van cannabis (hasj of marihuana) ging het om het gebruik in de maand voorafgaand aan de enquête. Als respondenten aangaven ooit cannabis te hebben gebruikt, is hen vervolgens gevraagd of ze dat ook de laatste 30 dagen hadden gedaan.

Om vast te stellen of jongeren voldoende bewegen is uitgegaan van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Jongeren tot 18 jaar voldoen aan deze norm als ze dagelijks minimaal een uur matig intensieve activiteit verrichten. Jongeren vanaf 18 jaar dienen minimaal een half uur matig intensieve activiteit te verrichten op ten minste vijf dagen per week en bij voorkeur op alle dagen.

Om een indicatie te krijgen van overgewicht is de body mass index (BMI) gebruikt. De BMI-waarde wordt verkregen door het lichaamsgewicht in kilo’s te delen door de lichaamslengte in meters in het kwadraat. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kampen volgroeide mensen met een BMI van 25 kg/m² en hoger met overgewicht. Boven de 30 kg/m² is sprake van ernstig overgewicht, ofwel obesitas. Omdat kinderen nog groeien zijn de vaste waarden voor overgewicht en obesitas zoals die bij volwassenen worden gebruikt niet bruikbaar. Bovendien ligt de BMI van meisjes gemiddeld iets hoger dan die van jongens. In 2000 heeft de WHO per leeftijd en geslacht criteria vastgesteld voor overgewicht en obesitas bij jongeren onder de 18 jaar. Vanaf 18-jarige leeftijd corresponderen de waarden met die voor volwassen.

2.3 Analyse In het SSB zijn gegevens over personen uit een groot aantal registraties en enquêtes op micro-niveau gekoppeld en waar nodig consistent gemaakt. Voor dit onderzoek zijn SSB-gegevens over de jaren 2001 tot en met 2009 gekoppeld aan de Gezondheidsenquête.

Op deze gegevens zijn zowel bivariate analyse als multivariate (logistische regressie) analyses uitgevoerd. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende achtergrondkenmerken. Bij de logistische regressie-analyses geeft de odds ratio de samenhang weer. Een odds ratio kleiner dan 1 betekent een negatieve samenhang tussen een kenmerk en bijvoorbeeld de kans om na vier jaar over een startkwalificatie te beschikken, terwijl een odds ratio groter dan 1 een positieve samenhang impliceert. Bij deze analyse moet ook een referentiecategorie worden gekozen. Voor veel achtergrondkenmerken is daarvoor de grootste groep gekozen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 212.127.191.150 (overleg · bijdragen)

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Levensstijl zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 24 mrt 2022 06:18 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.