Overleg:Lijst van eersten

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door Alice2Alice in het onderwerp Een leuke bronloze lijst met trivia

Een leuke lijst, maar is het misschien een idee om de lijst ook op jaartal te rangschikken, per onderwerp uiteraard? Zo krijg je een leuk tijdsbeeld van de verschillende Eersten. EdBever 4 mrt 2007 13:14 (CET)Reageren

Inderdaad een leuke lijst. Misschien een idee om ook een Lijst van laatsten te maken. Bijv. met de laatst overlevende van... etc. JosN 27 jan 2008 22:35 (CET)Reageren
Het lijkt mij urgenter om de beweringen in deze lijst van bronnen te voorzien. Een deel is dubieus en moeilijk te controleren, en enkele beweringen zijn zonder meer onjuist. Paul B 5 aug 2008 19:08 (CEST)Reageren

Eerste Betonnen bouwwerk[brontekst bewerken]

Hoe wordt dat gedefinieerd, alleen al het Pantheon in Rome is ouder, als in 1800 jaar ouder! Is dat ook van beton dan? Ja, het dak in ieder geval wel. Er zijn dus bouwwerken uit de Romeinse tijd die uit beton bestaan. Dqfn13 (overleg) 13 jul 2012 13:13 (CEST)Reageren

Enkele opmerkingen[brontekst bewerken]

Een paar dingen die mij opvielen:


Eerste betonnen bouwwerk "Eerste betonnen bouwwerk, 1833: Gebruikt voor de bouw van een golfbreker in Algiers door de Fransman M. Poivel."

Dit is toch echt het Pantheon in Rome (gebouwd tussen 118 en 125).


Eerste wolkenkrabber op het Europese vasteland "Eerste wolkenkrabber op het Europese vasteland, 1931: de Boerentoren in Antwerpen."

Afhankelijk welke definitie voor wolkenkrabber er wordt aangehouden is het Witte Huis te Rotterdam (1898) vermeldenswaardig.


Eerste lange broek "Eerste lange broek, 1820: Geïntroduceerd door sympathisanten van de Franse Revolutie in de Verenigde Staten ter vervanging van de kniebroek."

Een zeer vreemde notering, de lange broek is immers al ruim 3000 jaar bekend en gebruikt. Er kan dan ook niet worden gesproken over de 'eerste lange broek' maar slechts over de herintroductie van de lange broek.


Regeringen, leiders

Een opvallende ontbrekende is de vermelding van de eerste president ooit, al heb ik dit zelf niet kunnen terugvinden.


Eerste café "Eerste café, 1675: beheerd door een zekere Procope aan de Rue de Tournon in Parijs."

Wat is de definitie voor een eerste café? Seans Bar in Athlone, Ierland werd omstreeks het jaar 900 geopend; The Brazen Head is sinds 1198 in Dublin gevestigd.


Eerste openbaar toilet "Eerste openbaar toilet, 1852: Aangelegd in Londen na een presentatie op de wereldtentoonstelling door George Jennings. Toilet is met spoeling en rioolafvoersysteem."

De Romeinen kenden in vele van hun steden reeds standaard openbare toiletten. Het genoemde openbaar toilet zou dus als herintroductie moeten worden aangeduid.


Algemeen/vrouwenkiesrecht "Eerste land met algemeen kiesrecht, 1893: Nieuw-Zeeland, eerste land waar alle vrouwen mochten kiezen."

Dit was niet Nieuw-Zeeland maar Isle of Man in 1880 (tevens het land met het oudste parlement en het land dat als eerste slavernij afschafte). Zie ook: http://www.gov.im/mnh/heritage/museums/houseofkeys/socialchanges.xml


Eerste straatverlichting "Eerste straatverlichting, 1807: Avenue Pall Mall in Londen. Geïnstalleerd door Frederick Windsor. 13 lantaarnpalen met elk 3 bollen, gevoed door gas via een ondergrondse leiding."

Ook hierbij moet ik opmerken dat de Romeinen reeds door de staat gefinancierde straatverlichting kenden welke door ambtenaren werden aangestoken, bijgehouden en gedoofd. Een correctere bewoording zou op een herintroductie of op het gassysteem wijzen.


Eerste asfaltweg "Eerste asfaltweg, 1823. Autoweg in Maryland Verenigde Staten gelegd volgens de vinding van de Schot John McAdam."

De oudste bron over het gebruik van asfalt stamt uit 625 v.Chr. uit Babylon. Wederom betreft dit dus een herintroductie.


Het aanpassen laat ik graag aan de actieve schrijvers over.

--Bravinsky (overleg) 28 sep 2012 03:32 (CEST)Reageren

Een leuke bronloze lijst met trivia[brontekst bewerken]

Dit is een leuke bronloze lijst met trivia waarvan ik me afvraag of deze in de hoofdnaamruimte op Wikipedia thuishoort. Misschien zou deze verplaatst moeten worden naar ergens in de Wikipedia-naamruimte. Alice2Alice (overleg) 5 jan 2017 11:56 (CET)Reageren