Overleg:Luchtweerstand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Ben ik nou gek of moet de dichtheid van het object niet ergens een rol spelen? Zag vandaag in het klokhuis dat een bowlingbal en een voetbal met dezelfde vorm en oppervlakte een verschillende versnelling ondervinden als je ze laat vallen. Uit ervaring weet ik dat dit effect in water in plaats van lucht nog sterker is. Waar is die goede oude wet van Archimedes gebleven? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Octonion (overleg · bijdragen) op 9 aug 2011 om 22:56‎

De dichtheid van het object speelt per definitie geen rol voor de grote van de luchtweerstand. Het "effect" van de luchtweerstand mag dan varieren per massa van object, de kracht zelf doet dat niet. De zwaartekracht is natuurlijk wel afhankelijk van de massa.
Archimedes kracht is wel aanwezig, maar heeft totaal niets met luchtweerstand te maken. De richting van de archimedes kracht is ook onafhankelijk van de beweegrichting van het object. Hij kan zowel in richting gelijk, tegengesteld of bijvoorbeeld dwars op die van de luchtweerstand staan. Bovendien is de archimedes kracht het zelfde voor de voetbal als voor de bowlingbal, ze hebben immers het zelfde volume.
Toevallig heb ik de uitzending van klokhuis gezien, en hoewel erg interessant voor kinderen, was hij natuurkundig zeker niet geheel correct vooral zeer onvolledig. Geen handige bron dus als je vallen door een medium echt wilt begrijpen. Shimmy (overleg) 10 aug 2011 09:27 (CEST)