Overleg:Nederlandse invloed op het Nederduits

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De titel: Nederlandse invloed op het Nederduits[brontekst bewerken]

In deze titel worden appelen met peren vergeleken: Nederduits is een verzameling van dialecten en Nederlands is een standaardtaal. Bovendien is hij niet corect: Wat aangetoond wordt, is immers niet de invloed van de Nederlandse standaardtaal op de Nederduitse dialecten maar van de dialecten gesproken in de Nederlanden op de dialecten in Noord-Duitsland (Nedersaksisch, Westfaals, Oostfaals....)

Afgezien van het noordoostelijk gedeelte van het Nederlandse taalgebied zijn de dialecten die er gesproken worden Nederfrankisch. Een juistere titel zou dan kunnen zijn: 'De invloed van het Nederfrankisch op de (andere) Nederduitse dialecten', (waarbij er dan van uitgegaan wordt dat Nederfrankisch ook Nederduits is). Of, 'de invloed van de dialecten gesproken in de Nederlanden op de dialecten gesproken in Noord-Duitsland.'


In de tekst komt een link voor die m.i. onjuist is: de genoemde Keizer Karel is m.i. namelijk niet Karel de Grote, maar Karel V.

Het is inderdaad verwarrend dat van Nederlands wordt gesproken als er nog geen Nederlands is. In de middeleeuwen kun je alleen van taalinvloeden uit de Nederlanden in het Nederduitse taalgebied spreken. En dan nog blijft er verwarring want een deel van de Nederlanden behoorde óók tot dat taalgebied. Hier wreekt zich het anachronistische toepassen van moderne concepten op de vroegere en andere werkelijkheid. Een ware zonde voor elke historicus. Kwaremont (overleg) 27 aug 2015 11:48 (CEST) Kwaremont, 27 aug.2015, 11.45 uur[reageer]

Tegenstelling?[brontekst bewerken]

Ik lees in alinea elf van het eerste 'hoofdstuk' op deze pagina de volgende zin:

"De bewuste sprekers van die laatste dialecten geven de laatste tijd de voorkeur aan de betiteling Nedersaksisch; anderen bakenen ze af onder de noemer Nedersaksisch."

Dit klopt of inhoudelijk niet of het is een hele rare zin. Toth (overleg) 2 dec 2016 01:42 (CET)[reageer]