Overleg:Nitroglycerine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De opmerking over nitraattolerantie heb ik weggehaald, want die is a) eigenlijk geen probleem bij het zeer kortwerkende nitroglycerine en b) wel bij nitraten als de isosorbidenitraat met vertraagde afgifte, maar ook daar niet bij overmatig gebruik maar bij continugebruik over de hele 24 uur - er moet in de dosering een nitraatvrj interval zijn ingebouwd, dat is alles. Evanherk 24 apr 2005 23:26 (CEST)

re verwijdering zin over gebruik onder water: Alle echte springstoffen kunnen zonder zuurstof van buitenaf ontploffen en werken dus ook onder water. Nitroglycerine heeft daar geen bijzondere status in. Bart (Evanherk) 9 dec 2006 18:43 (CET)

'Een andere oorzaak voor de hoge brisantie-kracht is dat uit 4 mol van de stof in totaal 29 mol aan reactieproducten ontstaat.' Deze zin is naar mijn mening volstrekte onzin. Als de brisantie-kracht van een stof afhangt van de hoeveelheid stof gevormd achter de reactiepijl, dan zou diesel een grotere explosieve kracht hebben. (uit 1 mol diesel (gem molecuulformule: C11H26) komt dan wel 50 mol stof aan gassen vrij!) Elke imbiciel weet natuurlijk wel dat dat onzin is. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 80.126.150.36 (overleg · bijdragen)

Over onzin gesproken: je beseft dat om die 50 mol (die 24 blijkt te zijn!) te verkrijgen, er een aanzienlijke hoeveelheid gasvormige stof moet worden toegevoegd in de vorm van zuurstofmoleculen? Dus dan hebben we 1 mol diesel plus 17,5 mol O2 levert 24 mol gassen. Bij explosieve stoffen is de zuurstofleverancier in het algemeen ofwel de stof zelf ofwel een andere, vaste stof, zodat uit een zekere hoeveelheid vaste stof een grote hoeveelheid gassen ontstaat. Het verband is wellicht niet zo rechtstreeks als er werd gesuggereerd, maar je redenering zit er m.i. nogal naast. Paul B (overleg) 11 jul 2014 19:07 (CEST)