Overleg:Odin (god)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Triade[bewerken]

Ik vroeg me af of Odin, Vili en Ve ook een soort triade zijn... Bedwyr 8 mei 2007 15:38 (CEST)Antwoord hierop is ja dit werd spiritueel beleefd zoals de mid-winter viering het joelfeest. ook kunnen we zeggen dat met de komst van het romeinse rijk (en van t cristendom) dit als Heidense religies werden gezien, daarom zie je dat veel heidense feesten gelijk vallen met de vereerings datums van noorse goden hiervan had je had 2 goden rassen waarvan de groep van Odin Thor etc, en de andere groep bij freya, frer etc Daniel Kortboyer.

En wat te denken van de triade Thor, Odin en Freyr, zoals ze ook op een wandtapijt naast elkaar staan afgebeeld, met respectievelijk een hamer, een speer en tarwe-aar? 10Guillot (overleg) 9 jun 2018 10:44 (CEST)

Mercurius[bewerken]

In het artikel staat dat Odin vergeleken kan worden met Zeus en Indra (onder het kopje 'god van strijd en oorlog'). Tacitus schrijft in zijn Germanen 'Onder de goden vereren ze vooral Mercurius (..)' (p. 66), met als aantekening 'Met Mercurius wordt hier Wodan bedoeld.' (p. 95, Hunink, V. (2000), Athenaeum-Polak & Van Gennep). Woensdag (Wodansdag) is niet voor niets dezelfde dag als mercredi. Zeus (Jovis) is Thor, vandaar jovedi-jeudi en thursday (donderdag). Volgens mij moet dan ook in het artikel veranderd worden dat Odin met Mercurius (Thoth-Hermes), de wijsheidsgod vergeleken kan worden. Zeus en Indra komen niet met Odin maar met Thor overeen. Thor werpt zijn bliksem middels zijn 'molenaar' Mjöllnir. 10Guillot (overleg) 6 mrt 2018 08:03 (CET)

Als Thor met Indra (en Shiva-Rudra) overeenstemt, dan is de wijze Alvader Odin volgens mij het meest met Vishnoe (Almaker Twastri en Budha - de Hindoe Mercurius -) te vergelijken. Boeddha wordt soms als belichaming (avatar) van Vishnoe gezien. De laatste van de Trimurti, Brahma de schepper (Prajapati), komt dan met de scheppergod Freyr overeen. Wodan-Odin was Weda in het Oudfries en Watanaz (Wetende), zegt het artikel, wat erg op Veda lijkt (en Veleda, de Germaanse zieneres). 10Guillot (overleg) 9 jun 2018 10:56 (CEST)
Als god van het hiernamaals heeft Odin twee wolven (Geri en Freki) met Yama, de god van de dood gemeen. De honden van laatstgenoemde, de vier-ogige zonen van Indra's teef Sarama, zijn net als Odins wolven verspieders en boodschappers. De filoloog Maurice Bloomfield wees reeds in 1908 in Hastings Encyclopedia of Religion and Ethics op de overeenkomst en bracht Odins wolven en Yama's honden met het wijdverspreide Indo-Europese thema van de driekoppige hellehond Kerberos in verband. 10Guillot (overleg) 11 jun 2018 21:36 (CEST)
Voortbordurend op Odin in de context van Vishnoe-Budha, heeft Odin verschillende overeenkomsten met de eerste boeddha volgens de jaïns, Adi-natha (de eerste, de oorspronkelijke heer): naam, schrift, strijdkunst, zienerschap, verlichting onder een boom, overwinnaar ('jina'), hij die (als een psychopompus, zielebegeleider) een doorwaadbare plaats vindt, om de rivier naar de andere oever van het hiernamaals over te steken ('tirthankara'), alwetendheid, zicht in alle werelden, meester van alomvattende kennis en wijsheid, ascese, omzwervingen, verlosser. Waar Adinatha op de berg Ashtapada ('acht stappen', Meru, Kailash) ten hemel rijst, rijdt Odin op zijn acht-benige ros Sleipnir, geboren bij de bouw van de muren van Walhalla. Ook Boeddha wijst later de weg van het achtvoudige pad. Jaïnisme wordt als een zeer oude religie beschouwd, die menig andere religie voorging. Volgens de leer leefde Adinatha meer dan zes en een half miljoen jaar geleden. 10Guillot (overleg) 11 jul 2018 23:00 (CEST)
Ik heb me nog niet echt met het artikel Odin beziggehouden. De etymologie die daar van Odin wordt gegeven ('wetende-god') is onzin. De juiste etymologie is zoiets als 'heer van woede' (wodan - woede). Over de verwantschap van Odin met Indo-Europese goden bestaat volgens mij niet echt duidelijkheid. Misschien staat in de bron die voor dit artikel gebruikt is dat Wodan verwant is aan Zeus en Indra om hun militante aspecten. Daarmee is Wodan oorspronkelijk namelijk wel mee verbonden. Afijn, de vergelijking is matig en niet onderbouwd en kan dus weg. In het artikel melden dat hij werd vergeleken met Mercurius zou kunnen, maar als alleen Tacitus het meldt (waarom eigenlijk?), dan doet het er nog niet echt toe. Je verwijst ook naar de dood en honden: daarover zijn inderdaad opmerkingen gemaakt door indo-europeanisten. Zie daarvoor Indo-Europese religie#wezens. Voor de rest kunnen we niets met overeenkomsten tussen Odin en bijvoorbeeld boeddha. Het zoeken naar speciale kennis en tochten naar de onderwereld zijn wijdverbreide motieven in folklore, mythologie en literatuur. De kans dat je zo'n parallel tegenkomt is dan ook groot. Zo bezien is het zelfs makkelijker om Apollonius van Tyana te vergelijken met boeddha. Een vergelijking an sich zegt echter nog niets. Groeten, Kiro Vermaas Alchemic circle FMA alt black-white-transparent.svg 12 jul 2018 12:06 (CEST).
In de Indo-Europese Russische taal betekent 'Odin' nummer '1' (uitgesproken: adien). Ik verwacht dat Odin dan ook van het Sanskriet 'Adi' (natha, eerste heer) is af te leiden. Als god van de wijsheid, die ook nog veel reist ('de Wandelaar') is het niet vreemd dat Odin met Mercurius wordt vergeleken. Mercurius is immers de wijsheidsgod, god van de reizigers (als boodschapper draagt hij vleugels aan zijn sandalen en zijn hoed) en zielebegeleider (psychopompus) op de weg naar het hiernamaals. Mercredi (de dag van Mercurius) is woensdag (de dag van Wodan-Odin).
Er bestaat zelfs een mythe (Harbardsljod, 'het lied van Grauwbaard') waarin Odin als een soort 'Charon' optreedt en waarin hij Thor niet met zijn boot wil overzetten. Het feit dat Odin wijsheid krijgt door aan de wereldboom Yggdrasil te hangen, waarbij hij ook nog eens door zijn eigen speer (Grungnir) verwond wordt, vind ik een grote parallel hebben met het verhaal van de christelijke verlosser, maar ook met Adinatha en Gautama, die onder een boom gezeten (Asoka, Banyan) verlichting vonden na vreselijke beproevingen. Het lijkt op een algemene traditie te wijzen. Het lijkt me goed mogelijk dat een 'oorspronkelijke of eerste heer' stamt uit een Pre-Germaanse, zelfs Pre-Proto-Indo-Europese tijd. De jains hebben duidelijk een andere visie op de menselijke geschiedenis. Maar ook de Germaanse mythe (zie Heimdall) over 'overgrootmoeder' (Edda) en 'overgrootvader', die de stand van slaven in het leven riepen, is veelzeggend over hoe de Germanen zelf dachten hoe hun gemeenschap tot stand was gekomen. De slaven (thralls) stamden volgens hen kennelijk uit de oudste tijden. De jongste tijden (vader en moeder) brachten de adel ('earls') voort. Ariërs (Indo-Europeanen) betekent 'edelen'. De immigrerende Germanen vormden de bovenlaag van de nieuwe maatschappij, terwijl de oudere, autochtone bevolkingsgroepen, naar alle waarschijnlijkheid, een lagere 'klasse' gingen uitmaken. Groeten, 10Guillot (overleg) 12 jul 2018 16:20 (CEST)