Overleg:Olympische Zomerspelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Overzicht Olympische Spelen, deelnemers en medailles[bewerken]

De Olympische Spelen variëren qua deelnemende landen, sporters en disciplines en uitgereikte medailles. In de volgende tabel staat daarvoor een kort overzicht van de laatst gehouden edities van Olympische Zomerspelen en het Belgische en Nederlandse resultaat. Het grootste aantal in elke categorie is vetgedrukt.

Zie tijdelijk verder Overleg:Medaillespiegel_van_de_Olympische_Zomerspelen_2008 voor een voorlopige weergave.

Legacy[bewerken]

"De organisatie van de Olympische Zomerspelen 2008 in Peking verwachten dat ongeveer 10500 atleten zullen deelnemen aan de 302 onderdelen die voor de Spelen op het programma staan." <- dit klinkt als legacy. De Zomerspelen van 2008 zijn inmiddels voorbij. Moet verandert worden. Er is ook geen bronvermelding in dit geval.

Ik kijk er naar. Uiteraard had je dit zelf kunnen aanpassen: voel je vrij! Bedankt in iedergeval voor de opmerkzaamheid. Miho 6 sep 2008 11:55 (CEST)

multi-sport event[bewerken]

Is dat een gangbare Nederlandse uitdrukking? ik verbaas me er wel lichtelijk over. 130.161.249.22 22 okt 2009 16:14 (CEST)

Multisportevenement is een beter woord. Ook al is het niet zo gangbaar is het een goede verwoording. Ik zal de tekst aanpassen. Miho 29 okt 2009 23:07 (CET)

Het Olympiade telnummer is anders dan het editie telnummer[bewerken]

In het artikel worden onder de kop "Edities van de Olympische Zomerspelen" de edities van de Olympische Zomerspelen foutief d.m.v. Romeinse cijfers gerangschikt. Dit is officieel incorrect. Een Olympiade wordt officieel altijd met Romeinse cijfers aangegeven terwijl het specifieke editie nummer van een van de zomerspelen met gewone cijfers wordt weergegeven. Voor de duidelijkheid, met een Olympiade wordt officieel een van de door het IOC vastgestelde periodes van vier opeenvolgende jaren bedoeld.

De in het artikel voorkomende fout vind ik storend. Zo blijft de veel voorkomende misvatting bestaan dat met een Olympiade nummer het editie nummer van de Olympische Zomerspelen zelf wordt bedoeld. Vanwege de twee wereldoorlogen tijdens de vorige eeuw zijn er in 1916, 1940 en 1944 geen Olympische (zomer)spelen geweest. Daardoor zijn de editie nummers van de Olympische Zomerspelen vanaf 1920 één en sinds 1948 drie telwaarden lager geworden dan het Olympiade nummer waarin deze plaatsvinden. De Olympische spelen van Londen in 2012, ter viering van de XXX Olympiade van de moderne tijdrekening, is dus de 27e editie van de moderne Olympische Zomerspelen.

Dus om misverstanden tussen het Olympiade nummer en het editie nummer te voorkomen wordt het editie nummer van de zomerspelen officieel met gewone cijfers weergegeven. Wat betreft de Olympische Winter en Olympische Jeugdspelen is dat niet het geval want deze spelen worden officieel nooit aan het Olympiade nummer waarin deze plaatsvinden gekoppeld. Misschien is dat vanwege het feit dat er gedurende de XXV Olympiade (dus de jaren 1992-1995) er niet 1 maar 2 edities van de Olympische Winterspelen waren. Na de XVI Winterspelen in Albertville (1992) vonden de daarop volgende XVII Winterspelen in Lillehammer al twee jaar later in 1994 plaats. Dus in tegenstelling tot de Olympische Zomerspelen worden de editie nummers van de Olympische Winter en ook de Olympische Jeugdspelen officieel wel met een Romeinse cijfers aangeduid.

Bij deze stel ik een verbetering van het artikel voor. Voeg een kolom toe achter de met Romeinse cijfers opgesomde Olympiades met daarin vermeld de editie nummers van de betreffende zomerspelen die hebben plaatsgevonden. --Emeg (overleg) 28 jul 2012 19:17 (CEST)

Voel je vrij en ga je gang... Richard 30 jul 2012 10:42 (CEST)