Overleg:Opkomstplicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

=Opkomstplicht= is een wettelijke verplichting om op de dag van de verkiezingen zich naar het kiesbureau te begeven.

Bij stemplicht is men tevens verplicht weldegelijk een stem uit te brengen.

België[bewerken]

Hier geldt een opkomstplicht voor alle federale, regionale, provinciale en gemeentelijke verkiezingen. Het niet naleven van deze plicht is een strafrechtelijk misdrijf.

In België bestaat ondanks het geheim van de stemming geen stemplicht. Men kan dus ook zijn stemformulier blanco laten. Aan wettelijke verplichting is voldaan wanneer men zich heeft aangemeld op het kiesbureau.

Het principe van de opkomstplicht is in de Belgische Grondwet geschreven sinds 1893, met de invoering van het meervoudig mannnenstemrecht. Door de opkomstplicht wilde de wetgever vermijden dat op de lagere sociale klasses druk zou uitgeoefend worden door hun bazen om niet te gaan stemmen.

Overige landen[bewerken]

Een gelijkaardig systeem is vandaag de dag ook nog te vinden in het Groothertogdom Luxemburg en Griekenland. In Nederland werd in 1918 een opkomstplicht ingesteld, die in 1970 weer werd afgeschaft.

Proteststemmen in Vlaanderen - POV[bewerken]

"Weliswaar worden er relatief veel proteststemmen uitgebracht in het Vlaams Gewest, maar dat is niet het geval in Franstalig België, waar al evenzeer de opkomstplicht geldt."

Deze opmerking is volgens mij POV. Het is onmogelijk te achterhalen welke de motivatie van een kiezer is bij het stemmen voor welke lijst dan ook, laat staan dat men zou kunnen weten of er in Vlaanderen meer zijn dan in Franstalig België.

Bij deze dan ook verwijderd.