Overleg:Oudsaksische godsdienst

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Titel[brontekst bewerken]

De titel van dit artikel is erg lang en bovendien misleidend. Het heet nu 'Religie van de vroegste bewoners van het Saksische gebied'; dat suggereert dat 'het Saksische gebied' een vastomlijnde aardrijkskundige eenheid is, en bovendien dat de Saksen de vroegste bewoners hiervan waren. Beiden zijn niet waar, alleen al omdat men wordt doorgestuurd naar het artikel Saksen (volk) als men klikt op 'Saksische grondgebied'.

Een volk beweegt zich en is niet gebonden aan een grond, laat staan dat een volk een grondgebied ís! Daarnaast is er misschien wel helemaal niet zoiets als een 'Saksisch grondgebied'; ze kwamen oorspronkelijk uit Denemarken, maar zijn daarna verspreid van Engeland, de Vlaamse en Friese kust, Oost-Nederland, Noord-Duitsland, tot diep in het huidige Polen, maar op de meeste plekken zijn de Saksen vermengd met andere volken. Op grond van deze volksverhuizingen is toch onmogelijk een grondgebied vast te leggen?

De Saksen waren niet de vroegste bewoners van deze gebieden, zelfs niet van de gebieden die nu nog bekendstaan als Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Saksen. Hier is bijvoorbeeld een kaart die aantoont dat er andere volkeren leefden in Europa vóór de komst van de Indo-Europeanen, waar de Saksen van afstammen.

Daarnaast is de titel dus erg lang; dat moet korter kunnen.

Op grond hiervan zal ik de titel wijzigen in Oudsaksische godsdienst. De term 'Oudsaksisch' verwijst ook naar de taalkundige benaming van de Saksische taal in haar vroegste tijdperk, de Oudsaksische Doopgelofte en Oudsaksische Genesis behandelen godsdienstige onderwerpen over de Saksen uit dezelfde tijd. De andere voordelen zijn dat deze titel zich niet bindt aan een grondgebied en de vroegste bewoners daarvan, en is derhalve een stuk wetenschappelijker verantwoord. Als er iemand bezwaar tegen heeft, gelieve op deze overlegpagina te reageren. Nederlandse Leeuw 25 mrt 2010 00:09 (CET)Reageren

Christendom[brontekst bewerken]

De bovenste tekst vertelde dat met het komen van het christendom in omstreeks 400 na christus verdween de religie geheel. Hier heb ik een correctie aangebracht, want de geschiedschrijving vertelt dat Karel de Grote de Saksen geheel had onderworpen in het jaar 804, na 32 jaar oorlog. Hiermee werden de Saksen tot het christelijk geloof gedwongen, maar voor dat de lagere kaste echt bekeerd was, dat duurde misschien nog wel een lange tijd daarna nog. Zoals het onder aan het artikel trouwens ook correct vermeldt wordt! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.206.164.195 (overleg · bijdragen)

Wat bedoeld werd (en er nu hopelijk iets duidelijker staat) is dat het christendom rond die tijd opkwam, niet dat deze godsdienst toen direct verdwenen was. Richard 24 feb 2015 20:25 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Oudsaksische godsdienst. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 sep 2017 15:15 (CEST)Reageren