Overleg:Parachute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vraag uit artikel hier heen gekopieerd:

Vraag was oorspronkelijk van Gebruiker:82.170.223.68 en was "de uitgebrande opstuwraket die dan nog altijd een gewicht heeft van ongeveer 40 ton met een snelheid van niet meer dan 25 m/s in de oceaan plonst ([url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Valversnelling]maximale valversnelling op aarde is 9.61 M/s??[/url], hoe kan dit?)"

--Legenda kopalnia.svg Davv69 overleg 20 jun 2010 17:43 (CEST)

Er zit een verschil in de valsnelheid en de valversnelling. De valversnelling is in vacuum 9,81 meter per seconde kwadraat. De valsnelheid van een object is daarom na 1 seconde 9,81*(1*1)= 9,81 meter per seconde. Na twee seconden is dat echter al 9,81*(2*2)=39,24 meter per seconde. Na 10 seconden 9,81*(10*10)=981 meter per seconde. En zo verder. In praktijk wordt de maximale snelheid van een object geremd door de weerstand van de lucht indien het voorwerp niet in een volstrekt vacuum valt. Eddy Landzaat 21 jun 2010 14:46 (CEST)
Na 10 seconden is de snelheid 98,1 meter per seconde!--Patrick (overleg) 22 jun 2010 00:08 (CEST)


Parachute[bewerken]

Hoi, ik las op de pagina van parachute dit,

http://nl.wikipedia.org/wiki/Parachute

[quote]Wellicht de grootste parachute ter wereld werd door het Russische bedrijf Parachutostroenja gemaakt voor het gecontroleerd laten neerdalen van de uitgebrande opstuwraketten van de Russische spaceshuttle Boeran. De Boeran is echter het ontwikkelingsstadium nooit voorbij gekomen waarna een nieuwe toepassing werd gevonden voor de stuwraketten van de Europese Ariane V raket. [b]De parachute heeft een diameter van 48 meter (groter dan een flinke circustent!) en zorgt ervoor dat de uitgebrande opstuwraket die dan nog altijd een gewicht heeft van ongeveer 40 ton met een snelheid van niet meer dan 25 m/s in de oceaan plonst. Zonder parachute zou dit 200 tot 350 m/s zijn.[/b] Voordat de parachute geopend wordt zorgt een cluster van 3 kleinere parachutes ervoor dat de valsnelheid van de stuwraket zover wordt verlaagd, dat de bovengenoemde hoofdparachute geopend kan worden zonder dat de krachten te groot worden.[/quote]

Dit kan helemaal niet!! Want de maximale valversnelling op aarde is 9,832 M/s. Dus die raket kan nooit sneller dan met 9,832 M/s in het water vallen tenzij er andere krachten in het spel zijn behalve dan de zwaartekracht.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Valversnelling

Gegroet

Bart

//Ik heb dit hier neergezet voor Bart, hij is Gebruiker:82.170.223.68// --Legenda kopalnia.svg Davv69 overleg 21 jun 2010 14:33 (CEST)

De valversnelling is 9,8 m/s² - de valsnelheid is iets anders en kan zeker honderden meters per seconde zijn. --VanBuren 21 jun 2010 14:47 (CEST)


Beste dupor00

Van welke bron krijgt de raket dan extra energie?? Hij word alleen door de zwaartekracht terug getrokken naar de aarde. Dus kan de snelheid van de raket nooit sneller zijn dan 9.81 M/s. Geen 25 M/s en helemaal al geen 350 M/s

[quote]De valversnelling of zwaarteveldsterkte (of gravitatieveldsterkte) is de sterkte van het zwaartekrachtsveld. Voor de aarde duidt men de valversnelling aan met g. Het is de versnelling waarmee voorwerpen naar de aarde vallen in vrije val, dus als er geen andere krachten op werken dan de zwaartekracht, ze dus bijvoorbeeld niet ondersteund worden.[/quote]

http://nl.wikipedia.org/wiki/Valversnelling

Beste, hoe de valversnelling werkt, wordt uitgelegd op het artikel valversnelling. Heeft u dat al gelezen? Fruggo 21 jun 2010 18:07 (CEST)
Kijkt u ook even op eindsnelheid, dat is de maximale snelheid die bereikt wordt, en die kan niet simpel uit de valversnelling worden gehaald. Let u ook op het vewrschil tussen snelheid en versnelling: dat zijn twee verschillende dingen. paul b 21 jun 2010 18:13 (CEST)

Externe links[bewerken]

Beste mensen,

Ik heb een link toegevoegd naar mijn nieuwe website Jumprun.nl Deze website heeft dezelfde functies en is verbeterd ten opzichte van de oude website MijnDropzone.nl welke op deze pagina een aantal jaren een link heeft gehad. Deze website heb ik niet meer en is ook niet meer actief op een web.archive.org vermelding na.

Op de website kunnen parachutisten en piloten berekenen waar uit het vliegtuig gesprongen moet worden om veilig op het veld te kunnen landen. Klik maar eens door naar een paracentrum naar keuze en zie het resultaat.

Groeten, Kristian Teijgeler

Ik heb de link naar de website uit het artikel gehaald, Wikipedia is een encyclopedie en geen startpagina.nl. Meer info staat op Wikipedia:Wanneer extern linken. Mvg Sonty (overleg) 1 jan 2015 16:14 (CET)