Overleg:Parlementaire afsplitsing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Naamswijziging van Politieke afsplitsing naar Afsplitsing in de Tweede Kamer[bewerken]

Ivm de naamswijziging: het artikel gaat over het verschijnsel, en is niet louter een opsomming van de afsplitsingen in de Tweede Kamer. Het haalt bijvoorbeeld ook afsplitsingen aan in het europarlement en gemeenteraad. Ik vind daarom de oorspronkelijke naam beter. Misschien eventueel met toevoeging '(Nederland)'. Gertjan 19 sep 2006 17:39 (CEST)

Dan nog gaat het alleen over het afsplitsen van delen van parlementaire fracties. Het komt ook geregeld voor dat delen van partijen zich afsplitsen. En: niet louter een opsomming? Nee, het is een opsomming met een inleidend paragraafje. Het is géén artikel over het verschijnsel van afsplitsingen in de politiek in het algemeen. QVVERTYVS (hm?) 20 sep 2006 00:39 (CEST)
Zo is het wel bedoeld: Een politieke afsplitsing is een fractie in de Nederlandse Tweede Kamer of een ander vertegenwoordigend orgaan die ontstaat nadat één of meer vertegenwoordigers zich van een bestaande fractie afsplitsen en als onafhankelijke leden verder gaan. Afsplitsingen in de Tweede Kamer krijgen meer media-aandacht en zijn historisch relevanter (bv. ontstaan PPR en DS70), vandaar dat dat bijzondere aandacht krijgt. Maar ook Jim Janssen van Raaij en Michiel Smit worden als bekende afsplitsingen genoemd. Gertjan 20 sep 2006 14:42 (CEST)
Dat is een zeer beperkte definitie van de term afsplitsing.
Krijgen meer media-aandacht: waan van de dag.
En hoezo historisch relevanter? De SDAP is ontstaan na een splitsing in de SDB, de CPN is daar weer uit afgesplitst. De SP is opgericht na een hele reeks van splitsingen in de maoïstische beweging. De LPF kan met enige fantasie een afsplitsing van Leefbaar Nederland worden genoemd. Allemaal buitenparlementair. QVVERTYVS (hm?) 20 sep 2006 15:14 (CEST)

Andere landen[bewerken]

De voorbeelden vinden inderdaad alle hun oorsprong in de Nederlandse Tweede Kamer. Komt het in de senaat noch buiten Nederland niet of nauwelijks voor of praten Belgen, Antillianen en Surinamers minder graag over hun volksvertegenwoordigers? Politieke groeten van  Klaas `Z4␟` V:  21 apr 2017 08:47 (CEST)