Overleg:Pater Damiaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Categorie heilige[bewerken]

ik heb de categorie Heilige verwijderd, aangezien Pater Damiaan tot nu toe slechts 'zalig' is verklaard, en nog niet heilig. Driewerf 24 jan 2005 19:40 (CET)

Heb de categorie terug gezet naar Heilige. Vdkdaan (Gif mo sjette) 14 jan 2016 11:26 (CET)

Doodsoorzaak[bewerken]

Het is niet waarschijnlijk dat iemand sterft door de aanwezigheid van Mycobacterium leprae in het lichaam. Echter doordat de bacterie indirect ernstige handicaps kan veroorzaken, zijn er vaak wel grote gevolgen voor de leefomstandigheden van een leproos.Om eerlijk te zijn ik heb hem nooit echt gekend

de bacterie tast het immuunsysteem en het zenuwstelsel aan en daardoor wordt de patiënt zwakker en stert uiteindelijk Katriona 9 aug 2008 23:45 (CEST)

Er zijn meerdere beelden van Pater Damiaan in Tremelo te vinden. Eén ervan staat in het gemeentehuis. Dit beeld kan je ook bezichtigen op de site van de kunstenaar zelf (Flor Hermans) http://users.telenet.be/hermans_flor/Pater%20Damiaan_Beeldhouwwerk_Polyester.htm

Titelwijziging[bewerken]

"Pater Damiaan" geeft meer dan 121.000 googlehits, "Damiaan van Molokaï" 5.560. Toch werd de naam gewijzigd naar "Damiaan van Molokaï". Is dat wel logisch? Spraakverwarring 11 okt 2009 13:27 (CEST)

uiteraard zo staat hij ingeschreven in de Canon van alle Heiligen, zie ook eng wiki. hier is geen discussie mogelijk.Carolus 11 okt 2009 13:31 (CEST)
Het Engelstalige wikipedia-artikel waar u naar verwijst heet anders gewoon Father Damien. Een bronvermelding zou al helpen. Overigens lijken me stellingnames "hier is geen discussie mogelijk" een zwaktebod. Maar als u bedoelt te zeggen dat er met u geen discussie mogelijk is.... tja. Spraakverwarring 11 okt 2009 13:34 (CEST)
Vanaf nu word hij vereerd als Sint-Damiaan van Molokaï, en dat is iets dat niet uit mijn geniale brein komt. zie ook [1]. trouwens feiten zijn nu eenmaal feiten. Carolus 11 okt 2009 13:36 (CEST)
Als bron draagt u iemands privé weblog aan? Dat lijkt me nou niet echt heel steekhoudend. Spraakverwarring 11 okt 2009 13:39 (CEST)

En waarom niet? Ben jij zo een ongelovige? Ik kan je helaas geen link geven van de Canon zelf...die ligt niet op mijn nachtkastje. Carolus 11 okt 2009 13:41 (CEST)

Of ik gelovig ben of niet doet niet ter zake. Al ik vraag is een deugdelijke bronvermelding. Spraakverwarring 11 okt 2009 13:43 (CEST)
ik bedoel daarmee, geloof je mij niet? tja, verander het maar weer, ik steek hier geen energie meer in. Eigenlijk zou jij moeten bewijzend dat hij als Pater Damiaan staat ingeschrven in de Canon. Carolus 11 okt 2009 13:45 (CEST)
Ik geef je nog een logica vooraleer je in actie schiet. Er zijn ongeveer een 4 -tal Heilige damiaans; maw om Pater Damiaan te onderscheiden, moet er een plaatsbepaling gegeven worden zodat hij niet verwisseld word met een andere st Damiaan. en uiteraad zal dat St Damiaan van Molokaï zijn en niet St-Damiaan van tremolo of zoiets.Carolus 11 okt 2009 13:53 (CEST)
Mijn beste, met de google-test heb ik aangetoond dat het onderwerp van dit artikel onder de naam "Pater Damiaan" veel en veel bekender is dan "Damiaan van Molokaï". U wilt de titel wijzigen, dan dient u dus met een deugdelijke bronvermelding te komen dat uw nieuwe titel correct is. Op Wikipedia beschrijven we de wereld zoals die is, we vinden hier niet zelf nieuwe begrippen uit omdat dat goed uit komt.
Ik heb inmiddels een overleg-oproep geplaatst op Wikipedia:Overleg gewenst. Spraakverwarring 11 okt 2009 13:56 (CEST)

dus als ik het goed begrijp, beschuldig jij mij van "uitvinden"? geloof me als al jouw kennis is gebaseerd op een zoekmachine, dan moet jij niet studeren aan een universiteit hoor!Carolus 11 okt 2009 13:58 (CEST)

Het zou de discussie echt vooruit helpen als u toch niet steeds alles zo op de spits dreef. Al ik vraag is een deugdelijke bronvermeling, is dat nou echt zo moeilijk te begrijpen? Maak het toch niet steeds zo persoonlijk. Spraakverwarring 11 okt 2009 14:01 (CEST)
stop jij dan met het uitten van laster en beschuldigingen!Carolus 11 okt 2009 14:01 (CEST)
"Laster en beschuldigingen" nog wel? U geeft hierboven zelf aan in uw bijdrage van 11 okt 2009 13:53 dat de benaming "Damiaan van Molokaï" is ingegeven door uw eigen logica. Ik spreek u daarop aan door om een bronvermelding te vragen, dat heeft niets met "laster" of "beschuldigingen" te maken. A.u.b. alles wel in de juiste proportie blijven zien. Spraakverwarring 11 okt 2009 14:07 (CEST)

Wat ben jij een zwakkeling, goed troost je, ik zal voor je bidden tot Sint-Damiaan. Carolus 11 okt 2009 14:08 (CEST)

Beste Carolus, ik zou je willen vragen iets meer moeite te doen om tot een constructief gesprek te komen, collega Spraakverwarring doet dat in ieder geval wel. Als ik het goed begrijp is jouw argument dat pater Damiaan als "Damiaan van Molokaï" staat ingeschreven in de canon van alle Heligen. Ik heb even een aantal bronvermeldingen van het Engelstalige artikel nagelopen (ik snap trouwens niet helemaal waarom je daar in je eerste antwoord naar verwijst), en vind dan hier een site die het inderdaad over "Damien of Molokai" heeft. Is die canon trouwens niet online te raadplegen (linkje!)?
Ik denk, net als Spraakverwarring, dat "onze" naamgeving moet aansluiten bij de gangbare literatuur (in dit geval is dat voor een deel de TV en het internet) en dan denk ik dat Pater Damiaan veel meer gebruikt wordt dan de door jou voorgestelde naam. Met vriendelijke groet aan beiden, Vinvlugt 11 okt 2009 18:29 (CEST)
Men behoeft de Canon niet op zijn nachtkastje te hebben liggen, om te achterhalen hoe Pater Damiaan in deze Canon is opgenomen en wel - zie het missaal van de Heiligverklaring (alhier), of had gewoon, net als ik, gekeken naar de Eucharistieviering bij de Heiligverklaring, - als Jozef Damiaan De Veuster. Dat laat onverlet dat Pater Damiaan de gebruikelijk naam is voor deze Heilige. Zoals Pater Pio. Geen gelovige noemt deze man Sint Pio van Pietrelcina, wat wie daar dan ook over zegt! Berretta cardinalizia.png RJB overleg 12 okt 2009 09:54 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Pater Damiaan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 1 okt 2017 20:10 (CEST)