Overleg:Pijl (wapen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

My apologies, but I must write in English here... I think that "Moderne pijlpunten en kepen, op een van de kepen zit bijenwas waarmee hij in de schacht vastgezet wordt. Op de achtergrond ligt een ankertab, een vingerbeschermer." is incorrect. Forgive me if I have misunderstood.

Kepen (in English, "nocks" ?) are fastened to arrow shafts using Smeltlijm (hot-melt glue) or some other adhesive.

Bijenwas (beeswax) is used to treat the bowstring (pees?), protecting it from dampness, and slightly reinforcing it (see Composiet (materiaal). It is not strong enough to hold a nock on to an arrow shaft.

The traces of wax in the image come from a lump of beeswax which was kept in the same pouch with the items shown. __Just plain Bill 30 mei 2009 16:22 (CEST)[reageer]

Mijn verontschuldigingen, maar ik moet in het Engels schrijven hier… Ik denk dat "Moderne pijlpunten en kepen, op een van de kepen zit bijenwas waarmee hij in de schacht vastgezet wordt. Op de achtergrond ligt een ankertab, een vingerbeschermer." is onjuist. Vergeef me als ik verkeerd heb begrepen.
Kepen (in het Engels, " nocks" ?) worden vastgemaakt aan pijlschachten gebruikend Smeltlijm (heet-smeltingslijm) of één of andere andere kleefstof.
Bijenwas (beeswax) wordt gebruikt om "bowstring" (boogpees?) te behandelen, beschermend het tegen vochtigheid, en lichtjes versterkend het (zie (materiaal) Composiet. Het is niet sterk genoeg om een nock op een pijlschacht te houden.
De sporen van was in het beeld komen uit een stuk van bijenwas dat in de zelfde zak met de getoonde punten werd gehouden.
en zo vertaalt Babelfish wat ik probeer om te zeggen… __Just plain Bill 30 mei 2009 16:34 (CEST)[reageer]
Hi Bill,
Thanks for contributing to dutch Wikipedia by spotting this error! Someone has already corrected it, presumably after reading your comment. Providing a Babelfish translation is a nice touch but Dutch Wikipedians generally read English quite well and will welcome comments in your native language. In this case Babelfish did quite a good job though. Being the major contributor to this article, I will appreciate further comments as I am not an expert to say the least. I am a bit of a pitbull however, clinging to any subject I come to take an interest in, but I must confess that I never touched or saw an arrow in all my life. By the way, nock ~ keep / nocks ~ kepen is the right translation as you might want to check using the link below.
Regards, b222  ?!bertux 31 mei 2009 10:13 (CEST)[reageer]
Hallo Bill,
Hartelijk dank dat je, door deze fout op te merken, bijdraagt aan de Nederlandse Wikipedia! Iemand heeft de fout al gecorrigeerd, ongetwijfeld na het lezen van je commentaar. Het is erg attent dat je er een Babelfish-vertaling bij gaf maar Nederlandse Wikipedianen lezen in het algemeen goed Engels en stellen commentaren in je moedertaal op prijs. In dit geval deed Babelfish het echter vrij behoorlijk. Als de grootste bewerker van dit artikel stel ik je verdere commentaren op prijs aangezien ik totaal geen expert ben. Ik ben echter wel een pitbull die zich vastbijt in een onderwerp dat mij pakt, maar ik moet bekennen dat ik nooit in mijn leven een pijl gezien of aangeraakt heb. Tussen haakjes, nock ~ keep / nocks ~ kepen is de correcte vertaling, zoals je in de link hieronder kunt zien.
Met vriendelijke groet, b222  ?!bertux 31 mei 2009 10:13 (CEST)[reageer]

Moderne pijlen[brontekst bewerken]

Hallo hallo,

is het misschien een idee om ook een stukje te tikken over moderne pijlen van bijvoorbeeld carbon of aluminium met foto's? Groetjes--Lennart5 26 jun 2009 00:15 (CEST)[reageer]

Ja, dat is een prima idee. Er is echter een probleempje: zoals je hierboven in mijn antwoord aan Bill misschien al gelezen hebt, weet ik, hoewel ik het artikel grotendeels geschreven heb, heel weinig van pijlen. Ik bezit dus geen boek of andere kennis over het onderwerp, behalve wat ik van internet bij elkaar heb geschraapt.

Tekst[brontekst bewerken]

Het beste is dus dat je zelf de gewenste aanvullingen in het artikel schrijft. Wees niet bang om daarbij fouten te maken, daar komen we in onderling overleg wel uit. Je kunt ook hieronder een tekstvoorstel schrijven, of opsommen waar een aanvulling over zou moeten gaan. Een linkje naar een betrouwbare en uitgebreide website zou ook erg welkom zijn. Misschien dat je ook in de link die ik als bron onder het artikel heb gezet nog iets kunt vinden wat ik gemist heb. Letterlijk overnemen mag niet, de informatie in de tekst verwerken is prima.

Foto's[brontekst bewerken]

Wat foto's betreft: onderaan het artikel staat een linkje naar de rubriek Arrows van Commons, de fotofollectie van de gezamenlijke Wikipedia's. Misschien zit daar iets geschikts bij? Vergeet ook niet om in de subcategorieën te kijken. Ik heb dat zelf allemaal wel bekeken, maar zonder achtergrondkennis weet ik vaak niet of ik naar een moderne of een antieke pijl zit te kijken. Als je zo'n foto op Commons aanklikt wordt hij vergroot, en er wordt informatie bij gegeven, maar ik word daar niet veel wijzer van. Als je zelf een goede foto kunt maken en op Commons kunt zetten: heel graag! Foto's uit onbekende bron zijn niet welkom, want Wikipedia is buitengewoon fel op auteursrechtenschendingen. Een uitzondering geldt voor Flickr: foto's op Flickr zijn vrijgegeven. Je moet dan wel melden dat het plaatje van Flickr is, en een link geven naar de pagina van de foto.

Dus?[brontekst bewerken]

Voel je vrij met je bijdrage of suggestie, klein of groot, in het artikel of in het overleg. Je bijdrage aan Wikipedia is welkom, en ik help je hier graag verder.

Met vriendelijke groet, b222  ?!bertux 26 jun 2009 07:32 (CEST)[reageer]


Kruisboogpijlen etc.[brontekst bewerken]

Ik vroeg me laatst af of er in het Nederlands ook onderscheid kan worden gemaakt tussen de pijlen van een handboog (arrows) en de pijlen van een kruisboog (bolts of quarrel). Ze zijn beide projectielen uit een boog, maar ze zijn weliswaar heel anders. Kruisboogpijltjes lijken qua gedrag eigenlijk meer op een soort antieke kogels dan gewone pijlen. Karsten Overleg, op 3 jun 2011 12:49 (CEST)[reageer]

Hoewel ik een grote bijdrage heb geleverd aan het artikel, weet ik van pijlen en bogen alleen wat ik op websites gevonden heb. Andere recente bewerkers zijn er niet, dus je kunt het beste zelf aanvullen wat je goeddunkt. Als je nog onervaren bent op Wikipedia, dan hou ik wel een oogje in het zeil.
Alvast bedankt voor je bijdrage!
Met vriendelijke groet, b222  ?!bertux 5 jun 2011 12:41 (CEST)[reageer]
Ik weet niet precies hoe ik dit moet doen, want er is een duidelijke vertaling van in het Engels, maar het is een beetje vaag in het Nederlands. Hoe noem je kruisboogpijlen in het Nederlands, er zou toch wel een officieel woord voor zijn? Karsten Overleg, op 28 jun 2011 21:11 (CEST)[reageer]
Je zult zelf op jacht moeten... Neem eens contact op met een boogschuttersvereniging. Met vriendelijke groet, b222  ?!bertux 29 jun 2011 13:02 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Pijl (wapen). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 sep 2017 04:01 (CEST)[reageer]