Overleg:Prefix (radio)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Leuk stukje over de registratie PH op vliegtuigen, dat heb ik me nu altijd afgevraagd. Elly 15 aug 2004 10:13 (CEST)

Sluit me hierbij aan. Weet je ook iets over de oorsprong van OO voor België? Of ziet daar niet zo'n mooi verhaal aan vast? Donderwolk 15 aug 2004 10:21 (CEST)
Lijst van IATA-codes voor luchtvaartmaatschappijen Aleichem overleg 7 sep 2006 13:27 (CEST)
Aleichem, goed bedoeld, maar je zit ernaast :) OO is de prefix, uitgegeven door de International Telecommunication Union, dat heeft niks met de IATA te maken. OO en PH zijn landgebonden codes, d.w.z. waar het vliegtuig geregistreerd is, heeft niets te maken welke maatschappij met dat vliegtuig vliegt. Nederland heeft de reeks PAA-PIZ, België heeft ONA-OTZ. Hoe in de prehistorie van de luchtvaart de Belgische prefix eruit heeft gezien, weet ik niet. Verder geloof ik niet dat de Uiver ooit H-AJU als registratie heeft gehad. De Pelikaan had H-NACC als registratie, dus met vierletterige suffix. --Brinkie 8 jan 2007 13:32 (CET)
Heb het artikel grondig aangepast en aangevuld. Het verhaal dat de Uiver H-AJU als registratie had, is pure nonsens; de Uiver is van 1934 en de H-N prefix werd vervangen door PH in 1927-1929. Het zou gekund hebben als de registratie H-NAJU was en de Uiver 5 jaar eerder vloog. België had een soortgelijk verhaal met O-B als prefix, waarom dat later OO is geworden (in plaats van iets anders uit de ONA-OTZ reeks) is mij niet duidelijk. --Brinkie 8 jan 2007 16:00 (CET)

Correctie[bron bewerken]

Ik heb deze zin verwijderd: Een voorbeeld: de roepletters van de Pelikaan waren H-NACC

Hier worden twee toestellen doorelkaar gehaald:

De Pelikaan had als registratie PH-AIP. Dit was een Fokker F-XVIII. Het toestel werd in 1932 aan de KLM geleverd en vloog tot en met 1936 voor deze maatschappij. Het kwam dus in dienst ná de invoering van de PH prefix. Het toestel werd in december 1933 beroemd door een recordvlucht van Amsterdam naar Batavia en retour.

De H-NACC was de eerste Fokker F-VII. Dit toestel kwam in 1924 in dienst van de KLM en ondernam in oktober van dat jaar de aller eerste Nederlandse vlucht van Amsterdam naar Batavia.

Tevens de zin "dat scheelde kennelijk een boel overschilderen bij bestaande vliegtuigen. De Uiver had bijvoorbeeld PH-AJU als roepletters" verwijderd. Dit toestel kwam in 1934, dus na de invoering van de nieuwe Prefix in dienst. Bovendien werd bij alle toestellen vanaf 1928 "H-N" gewoon netjes overgeschilderd in "PH-". Daarbij werd overigens bij tenminste één toestel aanvankelijk de nieuwe prefix verkeerd aangebracht als "P-H". Zie http://hdekker.info/Nieuwe%20map/afb1928/192811221.jpg – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RPflug (overleg · bijdragen) 24 mrt 2009 13:33 (CET)

Ik heb de voorbeelden teruggezet, zonder de foutieve verwijzingen. --Robert (overleg) 24 mrt 2009 14:50 (CET)

P1 vrij?[bron bewerken]

Als ik het artikel goed begrijp, is de letter P dus als volgt opgedeeld:
PAA-PIZ: Nederland
PJA-PJZ: Nederlanse Antillen
PKA-POZ: Indonesië
PPA-PYZ: Brazilië
PZA-PZZ: Suriname
P1A-P1Z: niet vergeven (vrij)
P2A-P2Z: Papoea-Nieuw-Guinea
P3A-P3Z: Cyprus
P4A-P4Z: Aruba
P5A-P9Z: Noord-Korea

Als de Nederlandse Antillen worden opgeheven, komt de PJA-PJZ serie dus vrij.
Daarvoor in de plaats zijn er prefixen nodig voor Sint-Maarten en voor Curacao.
Saba, Sint Eustatius en Bonaire worden Nederlandse gemeenten en zullen dus neem ik aan PAA-PIZ gaan gebruiken.
Sint-Maarten en Curacao hebben dus de series PJA-PJZ en P1A-P1Z te verdelen.

Klopt dit of mis ik informatie? Schalkcity 10 okt 2009 13:41 (CEST)