Overleg:Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Paul Brussel in het onderwerp Oprichtingsdatum

Oprichtingsdatum[brontekst bewerken]

Ter Discussie: regimenten en korpsen zijn traditieverbanden, zoals wettelijk vastgelegd in het Traditiebesluit Koninklijke Landmacht . Dit betekent dat voor alle eenheden een genealogie is opgetekend met afkomst inclusief een oprichtingsdatum. Omdat RHPCA de tradities voortzet van de 1e, 2e, en 3e regimenten huzaren is de formele oprichting van RHPCA 9 januari 1814 (zie (https://wetten.overheid.nl/BWBR0038194/2020-11-20), voor van Heutz is dat bijvoorbeeld 28 augustus 1814 (oprichting KNIL). De meeste wiki pagina's van regimenten en korpsen volgen het traditiebesluit een aantal niet.

Er zijn 18 Wapenregimenten en -korpsen, daarvan zijn er 12 met de oprichting volgens het traditiebesluit en 5 volgen de omvorming van nummerregimenten naar naamregimenten (na WOII) en een korps heeft geen zelfstandige wiki (Luchtdoelartillerie). Van de 8 dienstvakken zijn er 4 met een wiki, daarvan volgen er 3 de oprichtingsdatum uit het Traditiebesluit. Het zou mooi zijn om de inrichting van de wapens en dienstvakken in elk geval consequent te maken, dus gaan we voor de oprichting volgens de traditie of de oprichting na de laatste reorganisatie. Mijn voorkeur is uiteraard het traditiebesluit, want een van de belangrijkste functies van een regiment of korps is juist de traditie. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door DaandeNerd (overleg · bijdragen)

En waarom niet allebei, zoals dat bijvoorbeeld hier en hier gebeurd is? Lijkt mij de feitelijkste optie. Mvg, Encycloon (overleg) 26 nov 2020 16:27 (CET)Reageren

Ja dat is zeker een mogelijkheid, maar dat soort dingen zou je ook onder een kopje historie kunnen vermelden om de infobox zo kort mogelijk te houden. let wel regimenten en korpsen vieren ook regimentsverjaardagen en dat is (meestal) de oprichting volgens het traditiebesluit. Nog dank voor de tip mbt de overlegpagina, nu kon ik mijn motivatie beter kwijt :-) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door DaandeNerd (overleg · bijdragen)

De oprichtingsdatum van dit regiment is toch echt 20 november 2020, niet eerder, zoals het Staatsblad duidelijk aangeeft, en dat is logisch want je kunt geen regiment in 1814 oprichten met een naam die verwijst naar een in 2003 geboren prinses. Wat voor tradities Defensie erop nahoudt doet er hier natuurlijk niet zo veel toe: dat voor dit regiment de 'verjaardag' wordt gevierd van rechtsvoorgangers, is een interne aangelegenheid. Defensie heeft ook de traditie om bij alles en nog wat hoofdletters te gebruiken; ook die 'traditie' volgen wij hier op WP:NL niet want wij volgen hier taalregels. Zoals het er nu staat (in de infobox), lijkt het mij min of meer te kloppen, want geheel juist is het namelijk nog niet; de juiste geschiedenis/samenstelling staat wel beschreven in het artikel. Paul Brussel (overleg) 26 nov 2020 17:09 (CET)Reageren

Mijn laatste argumenten dan laat ik het rusten :-). De tradities die defensie erop nahoudt doen er natuurlijk wel toe, want korpsen en regimenten zijn precies dat, traditieverbanden. Het traditiebesluit Koninklijke Landmacht Artikel 5 Lid 2 van 20 november 2020: "Onderstaande thans bestaande dienstvakken, regimenten en korpsen in de eerste kolom zijn de voortzetting van de in de tweede kolom vermelde overeenkomstige regimenten, korpsen en eenheden dan wel van de rechtstreekse voorlopers daarvan; de in de derde kolom vermelde datum geldt als de oprichtingsdatum van het dienstvak, regiment c.q. korps" (https://wetten.overheid.nl/BWBR0038194/2020-11-20#Artikel5). (vet door mij)

Tot Slot, komend jaar zal het regiment waarschijnlijk van de koning het Standaard RHPCA krijgen uitgereikt, hierop zullen vrijwel zeker de volgende vermeldingen staan: Quatre Bras en Waterloo 1815 en de Tiendaagse Veldtocht 1831. Met vriendelijke groet, – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door DaandeNerd (overleg · bijdragen)